Reactii internationale dupa referendumul din Turcia: Cine se declara ingrijorat si cine ii ureaza succes lui Erdogan UPDATE

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 15:21
2510 citiri

Liderii europeni sunt ingrijorati si rezervati cu privire la rezultatele referendumului privind extinderea puterilor presedintelui Turciei, in schimb Recep Erdogan este felicitat de apropiatii sai din toate colturile lumii.

Reactiile vin dupa ce autoritatile de la Ankara au anuntat, duminica seara, ca in urma referendumului initiat de presedintele Erdogan, Turcia devine o republica prezidentiala, iar acesta a capatat puteri sporite, putand sa ramana la putere pana in 2029.

Opozitia a reclamat mai multe nereguli.

Turcia intra intr-o noua era: Erdogan primeste super-puteri dupa un referendum cu scor extrem de strans si arestari la vot - UPDATEErdogan a castigat super-puteri la referendum: Zeci de mii de turci il sarbatoresc in strada. Germania face apel la calmDupa ce s-a vazut cu super-puteri, Erdogan vrea referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moarteaDupa referendum, Erdogan a convocat Cabinetul la palatul prezidential din AnkaraPrincipalul partid de opozitie din Turcia va contesta rezultatul referendumului

In aceste conditii, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat oficial ca va astepta incheierea misiunii observatorilor internationali si concluziile acestora cu privire la modul in care a fost organizat referendumul, relateaza CNN.

"Amendamentele constitutionale, si mai ales implementarea lor, vor fi analizate din perspectiva obligatiilor pe care Turcia le are ca stat candidat la Uniunea Europeana", a declarat Juncker.

Consiliul Europei, care promoveaza valorile europene si din care Turcia face parte, afirma ca votul strans arata ca tara va trebui sa mearga mai departe cu precautie.

"Din cauza rezultatului strans, lideri turci trebuie sa faca urmatorii pasi cu mare atentie", a declarat secretarul general, Thorbjorn Jagland.

"De cea mai mare importanta este sa fie asigurata independenta sistemului judiciar, precum si respectarea statului de drept si a Drepturilor Omului prevazute in Conventia Europeana. Consiliul Europei, in care Turcia este membru cu drepturi depline, este gata sa asigure acestei tari tot suportul necesar pentru progresul ei", a adaugat el.

UPDATE 15:35 - La randul sau, Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, a subliniat faptul ca natiunea turca iese "profund divizata" din aceasta consultare populara.

"Suntem profund ingrijorati de evolutiile care au loc in Turcia. Calea pe care conducerea tarii o alege este din ce in ce mai gresita. Europenii t ...citeste mai departe despre "Reactii internationale dupa referendumul din Turcia: Cine se declara ingrijorat si cine ii ureaza succes lui Erdogan UPDATE" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#referendum Turcia reactii , #Stiri International