Recesiunea din Statele Unite se tempereaza, dar cel mai probabil nu s-a incheiat

Luni, 20 Iulie 2009, ora 10:23
1210 citiri
Recesiunea din Statele Unite se tempereaza, dar cel mai probabil nu s-a incheiat

Recesiunea care a cuprins economia Statelor Unite pare ca se tempereaza, dar, cel mai probabil, nu s-a incheiat, arata un sondaj al unor economisti, publicat luni si preluat de Reuters, informeaza NewsIn.

Sondajul trimestrial al Asociatiei nationale a economiei pentru afaceri a relevat ca cererea se stabilizeaza, dar o mica parte din cele 102 persoane chestionate au declarat ca firmele lor inca nu au atins momentul cel mai critic.

Sondajul "ofera noi indicii ca recesiunea din Statele Unite se tempereaza, dar putine semne conform carora si-ar reveni", a declarat Sara Johnson, director administrativ pentru macroeconomie globala in cadrul companiei IHS Global Insight, care a ajutat la realizarea sondajului.

"Cererea din industrie inca va scadea in al doilea trimestru din 2009, dar ritmul declinului s-a redus semnificativ de la finalul lui 2008, crescand sperantele pentru o stabilizare in al doilea semestru", a mai spus Johnson.

Indicele care masoara cererea neta a scazut la -5 puncte fata de -14 puncte, in primul trimestru. In ultimele trei luni din 2008, indicele masura -28.

Dintre cele patru sectoare majore, in cel al serviciilor financiare s-a inregistrat cea mai puternica cerere, cu un indice de +15 puncte.

Sectorul transporturilor, cel al utilitatilor si cel al informatiilor si comunicatiilor au avut cel mai scazut punctaj, de -90 puncte.

Recesiunea din Statele Unite, care a inceput in decembrie 2007, este cea mai indelungata de la Marea Criza si cea mai severa din ultimele decenii.

Multi economisti cauta semne ale unei reveniri a cresterii economice in a doua jumatate a anului, dar avertizeaza ca, in cazul in care ar avea loc, aceasta ar fi, cel mai probabil, lenta.

Produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite a scazut in primul trimestru cu 5,5%, in termeni anuali, conform cifrelor oficiale definitive publicate la finalul lunii iunie de oficialii de la Washington. 

 

#sua, # recesiune, # temperare, # cerere, # pib, # indice , #Stiri International