Recesiunea din SUA ar putea lua sfarsit in al treilea trimestru

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 13:03
1159 citiri
Recesiunea din SUA ar putea lua sfarsit in al treilea trimestru

Recesiunea din Statele Unite se va sfarsi, cel mai probabil, in al treilea trimestru, arata un studiu al unor economisti, chiar daca actuala crestere a numarului somerilor arata ca avansul economic va fi mai temperat decat inainte, informeaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Cea mai mare economie mondiala va reincepe sa creasca in al treilea trimestru, considera 74% din economistii chestionati de National Association for Business Economics (NABE).

Spre deosebire de sondajul realizat de asociatie in februarie, economia va creste cu un ritm mai temperat, iar rata somajului va continua sa creasca in a doua jumatate a anului si in 2010.

Pachetul de stimuli financiari si eforturile bancii centrale americane, Federal Reserve, pentru revenirea creditarii au ajutat economia sa depaseasca cea mai severa recesiune din ultimii 50 de ani, arata sondajul.

In timp ce piata imobiliara se stabilizeaza, economistii estimeaza ca deteriorarea pietei muncii va duce la scaderea cheltuielilor, in contextul cresterii numarului de someri.

Economia se va comprima cu o rata anuala de 1,8% in perioada aprilie-iuni, iar in urmatoarele trei luni, produsul intern brut (PIB) ar urma sa urce cu 0,7%, potrivit aceluiasi sondaj.

Cresterea va accelera la 1,8% abia in ultimul trimestru.

Cheltuielile de consum, care reprezinta aproximativ 70% din economie, ar putea scadea cu 0,4% anul acesta, fata de scaderea cu 1,3% estimata anterior. Rata de cumparare va creste cu 2,1% anul viitor, cifra mai mica decat analistii se asteptau in februarie.

Sondajul condus de NABE se bazeaza pe estimarile furnizate de 45 de economisti, intre 27 aprilie si 11 mai. Vanzarile de case ar putea atinge cel mai mic nivel pana la mijlocul anului, in timp ce pretul acestora ar urma sa scada in continuare, chiar si dupa 2010.

Produsul intern brut a scazut cu o rata anuala de 6,1%
, a anuntat departamentul american al comertului, dupa o scadere cu 6,3% in trimestrul al patrulea.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#recesiune, #SUA, #trimestru, #analisti, #economie, #criza , #Stiri International