Reforma Macron: Numarul parlamentarilor sa fie redus cu 30% si maxim 3 mandate

Vineri, 30 Martie 2018, ora 17:05
1252 citiri
Reforma Macron: Numarul parlamentarilor sa fie redus cu 30% si maxim 3 mandate
Foto: Arhiva Facebook/ Emmanuel Macron

Presedintele Emmanuel Macron a avut, vineri, o intalnire cu premierul Frantei, Edouard Philippe, presedintele Senatului, Gerard Larcher, si cel al camerei inferioare a Parlamentului (Adunarea Nationala), Francois de Rugy.

Desi intalnirea nu a fost concludenta, au existat niste progrese, potrivit Reuters.

"Aceasta intalnire nu a fost concludenta, dar ne-a permis sa avansam in activitatile desfasurate timp de atatea saptamani", au declarat surse din anturajul lui Macron dupa intalnire.

Trei texte vor fi prezentate la mijlocul saptamanii viitoare - marile linii ale reformei Macron - ce vor respecta promisiunile facute de presedinte in timpul campaniei electorale: limitarea numarului de mandate succesive, reducerea cu 30% a numarului de parlamentari, dar si introducerea unei cote de proportionalitate la alegerile parlamentare.

"Lucram la o metoda de a ingloba toate pozitiile diferite care au fost exprimate pana acum", au mai spus sursele citate de Reuters.

Totusi, Gerard Larcher, presedintele Senatului francez, a indicat pe Twitter ca intalnirea ar fi fost "utila" si ar fi permis un "progres semnificativ", dar nu a existat un "acord privind reducerea numarului de parlamentari cu 30%".

El a mai spus ca marti va convoca grupul de lucru al Senatului pentru a discuta toate aceste aspecte.

Reunion utile auj sur la reforme constitutionnelle avec @EmmanuelMacron @EPhilippePM @FdeRugy. Des avancees significatives mais aucun accord sur la reduction de 30% du nombre de parlementaires. Le point reste en discussion. Je reunirai le groupe de travail du Senat mardi.- Gerard Larcher (@gerard_larcher) March 30, 2018

Franta are in prezent 577 de deputati si 348 de senatori. Raportat la populatie, numerele plaseaza tara in media europeana. ...citeste mai departe despre "Reforma Macron: Numarul parlamentarilor sa fie redus cu 30% si maxim 3 mandate" pe Ziare.com

#reducere numar parlamentari Franta , #Stiri International