Regandirea costurilor investitionale: Unde pleci cand "ieftin" nu mai este ieftin

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 12:30
1773 citiri
Regandirea costurilor investitionale: Unde pleci cand "ieftin" nu mai este ieftin
Foto: Qz

Cand managerii cauta un amplasament pentru o noua fabrica, decizia depinde de multi factori. Costul este unul dintre acestia. Insa costurile au multe forme si se schimba constant. Pe langa costul muncii, mai sunt si cele pentru materia prima, energie, transport si multe altele. Nici moneda nu este stabila. Ce ieri a avut costuri reduse, maine poate deveni un "mancator de bani".

Cresterile salariale din China au inceput sa atraga tot mai multa atentie in ultimii ani, multi incepand sa se intrebe care va fi urmatoarea tara asiatica ieftina ce va lua din locurile de munca din China, spune The Economist.

Salariul mediu al muncitorilor chinezi a crescut de peste cinci ori, fata de 2004. Si productivitatea a crescut, insa moneda chineza s-a apreciat, ceea ce a afectat economiile realizate. Si alte tari au parte de variatii ale costurilor. De exemplu, SUA si Mexic devin tot mai accesibile, iar Brazilia mai putin.

America si Mexic, noile "staruri"

Firma de consultanta Boston Consulting Group (BCG) a incercat sa afle care tara este cea mai favorabila din acest punct de vedere, in prezent. BCG a luat in calcul primii 25 de exportatori mondiali si a creat un indice al costurilor de productie, in care a inclus salariile ajustate in functie de productivitate, costurile energiei, gazelor naturale si variatiile monetare, totul raportat la situatia din SUA.

BCG recunoaste ca America si Mexic sunt adevaratele "staruri in crestere". Salariile americanilor s-au redus, iar energia ieftina a ridicat atractivitatea SUA pentru manufacturieri. Iar salariile mexicanilor au crescut cu mai putin de 50%, raportat la dolar, in ultimii zece ani, fiind cu 13% mai mici (ajustate in functie de productivitate) decat in China. Si relativa scadere a pretului energiei din Mexic, care era, de obicei, ridicat, a impulsionat competitivitatea acestei tari.

Unde sunt probleme

In schimb, cinci tari, care erau considerate "ieftine", sunt acum sub presiune. Pe langa China, acestea sunt Brazilia, Rusia, Polonia si Cehia. Brazilia nu a fost niciodata competitiva din punct de vedere al costurilor, iar coruptia si politica descurajeaza investitiile in Rusia, in ciuda costurilor reduse ale energiei. Insa marea surpriza este Polonia si Cehia. Polonia are o productivitate ridicata, insa salariile au crescut chiar mai repede. Iar intarirea zlotului, datorita economiei puternice, a adaugat alte presiuni.

Costurile conteaza diferit in diferite domenii de productie; costurile reduse ale muncii conteaza mai mult pentru producatorii de haine, iar energia ieftina este mai apreciata in industria chimica, apreciaza Justin Rose de la BCG. Sunt si alte aspecte pe care indicele costurilor nu le poate include. Apropierea de piata europeana, de exemplu, ramane un punct forte pentru Polonia si Cehia.

Odata ce acestea sunt stabilite, clusterele locale - angajati, infrastructura si know-how - devin un avantaj durabil, ca si in cazul Chinei. Insa Rose sustine ca avantajul de cost al unei tari, cum ar fi China sau Rusia, se deterioreaza din cauza unor factori greu de masurat, cum ar fi coruptia. Daca o tara "low-cost" este doar cu cateva puncte procentuale mai ieftina cand vine vorba de cheltuielile de rutina, insa mai putin atragatoare din alte puncte de vedere, comparatia poate fi considerata mai putin aproape de adevar, spune el. Acesta este un semn rau pentru tari cum e China si Rusia, unde costurile sunt in crestere, iar riscurile pentru afaceri raman ridicate; si astfel sunt avantajate Cehia si Polonia. Pana la urma, ceea ce parea ieftin la prima vedere, poate fi scump, mai degraba.

#costuri munca, #tari ieftine, #tari atractive, #costuri investitionale, #investitii straine , #Stiri International