Reintegrarea Transnistriei va rezolva problema gazului rusesc

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 11:43
1905 citiri
Reintegrarea Transnistriei va rezolva problema gazului rusesc

Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguta, a declarat pentru kommersant.md ca problema datoriilor pentru gazul rusesc se poate rezolva odata cu reglementarea conflictului transnistrean, relateaza UNIMEDIA, potrivit NewsIn.

"Autoritatile de la Tiraspol incearca sa ridice nivelul de trai a cetatenilor pe contul gazului rusesc ieftin. De jure - regiunea transnistreana e parte a Republicii Moldova, de facto - Tiraspolul consuma gaz, pentru care nu plateste. Unica solutie a acestei probleme este reglementarea conflictului transnistrean ?i unificarea Moldovei", a declarat Andrei Neguta.

Diplomatul sustine ca problema datoriilor pentru gazul rusesc este una complicata si va putea fi rezolvata atunci cand conflictul transnistrean va fi solutionat.

"Deocamdata, nu avem iesire din situatie", a constatat Neguta.

Pe de alta parte, solutionarea problemei transnistrene, in opinia diplomatului, depinde de stabilitatea politica de la Chisinau.

Datoriile Republicii Moldova fata de Federatia Rusa au ajuns la 2,5 miliarde dolari. Din 2008, autoritatile separatiste nu achita nimic pentru gazul consumat, iar Chisinaul vrea ca datoria sa fie transferata in contul companiei TiraspoltransGaz.

#reintegrarea, #transnistriei, #gazul rusesc , #Stiri International