Reportaj: Romancele care lucreaza la fermele din Italia - platite la negru, supuse la munca fortata si agresate sexual

Duminica, 12 Martie 2017, ora 14:04
953 citiri
Reportaj: Romancele care lucreaza la fermele din Italia - platite la negru, supuse la munca fortata si agresate sexual

Pana la 7.500 de femei, majoritatea romance, traiesc in conditii de sclavie in ferme din sudul Italiei, potrivit estimarilor politiei, care subliniaza ca Ragusa este centrul exploatarii in zona, relateaza saptamanalul The Observer, care a facut un reportaj in randul victimelor abuzurilor sexuale si nu numai.

Potrivit unei organizatii italiene pentru drepturile migrantilor, Proxyma Association, mai mult de jumatate dintre romancele care lucreaza in serele din sudul Peninsulei sunt obligate sa intretina relatii sexuale cu angajatorii lor. Aproape toate lucreaza in conditii de munca fortata si exploatare severa.

"Aceste femei lucreaza ca sclave pe camp si stim ca sunt santajate sa intretina relatii sexuale cu proprietarii fermelor si serelor, din cauza subjugarii lor psihologice", a explicat comandantul de Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. "Nu este usor sa investighezi sau sa opresti acest lucru, pentru ca femeilor le este, in majoritatea cazurilor, prea frica sa vorbeasca", a adaugat el.

Multe dintre romance lasa in tara de origine copii si familii pe care le intretin si se simt obligate sa face alegeri disperate.

"De unde vin eu, din Moldova romaneasca, nimeni nu are un loc de munca", a explicat Nicoleta Bolos, in timp ce o alapteaza pe fiica sa in varsta de cinci luni, intr-un depozit intunecat de la o ferma din provincia Ragusa. "Salariul mediu acolo este de 200 de euro pe luna. Aici poti face mult mai mult, chiar daca suferi", a adaugat ea.

Jurnalistii de la The Observer au discutat cu 10 romance care lucreaza la ferme din Ragusa. Toate au invocat agresiuni sexuale si exploatare, inclusiv lucratul cate 12 ore pe zi, in caldura extrema, fara apa, fara a fi platite. Ele sunt obligate sa traiasca in conditii degradante si insalubre, in cladiri izolate. Zilele lor de munca includ adesea violente fizice, amenintari cu arme si santaj.

Profesorul Alessandra Sciurba, de la Universitatea Palermo, coautor al unui raport din 2015 care a documentat abuzurile la care sunt supuse romancele in Sicilia, spune ca s-au deteriorat si mai mult conditiile in ultima perioada.

"Femeile ne spun ca sunt nevoite sa migreze pentru a se asigura ca fiii lor nu vor trai in saracie completa in Romania, dar ele sunt obligate sa rabde conditii ingrozitoare si abuzuri", a afirmat ea. "Nu sunt alte locuri de munca, ne-au spus femeile, asa ca, pentru a le asigura traiul familiilor lor, au simtit ca trebuie sa accepte conditiile de aici. Este o alegere constienta pe ...citeste mai departe despre "Reportaj: Romancele care lucreaza la fermele din Italia - platite la negru, supuse la munca fortata si agresate sexual" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ragusa romance munca Italia, #romance munca Italia exploatate sexual , #Stiri International