Reprezentantii evreilor, consternati dupa ce extrema dreapta germana a obtinut cea mai mare victorie de la Hitler incoace

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 12:51
1281 citiri
Reprezentantii evreilor, consternati dupa ce extrema dreapta germana a obtinut cea mai mare victorie de la Hitler incoace
Foto: Facebook/ AfD

Extremistii de dreapta din Germania au obtinut, in urma alegerilor de duminica, in jur de 13 la suta, cu mult peste pragul minim pentru a intra in Parlament.

Astfel, formatiunea Alternativa pentru Germania (AfD) a depasit asteptarile, fiind pentru prima oara dupa caderea lui Adolf Hitler cand extrema dreapta e reprezentata in Parlament.

Insa acest lucru a generat proteste in mai multe orase germane. Sute de oameni au strigat la Berlin "afara cu nazistii", in fata unui club unde partidul sarbatoarea aceasta victorie, relateaza SBS.com.au.

De asemenea, momentul a fost salutat de alti reprezentanti ai extremei drepte din Europa - Marine Le Pen din Franta si Geert Wilder din Olanda, dar condamnat de gruparile de evrei si de vechile partide politice germane.

Presedintele Congresului Mondial al Evreilor, Ronald Lauder, a spus ca "este respingator ca partidul AfD, o miscare reactionara respingatoare care aminteste de ce e mai rau din trecutul Germaniei si ar trebui scoasa in afara legii, acum are abilitatea sa isi promoveze platforma ticaloasa in Parlamentul german".

La randul sau, Josef Schuster, presedinte al Consiliului Central al Evreilor din Germania, a spus ca "din nefericire, cele mai mari temeri ale noastre s-au adeverit: un partid care tolereaza viziunile de extrema dreapta in randurile sale si incita la ura impotriva minoritatilor in tara noastra este astazi nu doar in toate parlamentele statele, ci si reprezentat in Bundestag".

"Ma astept ca toate fortele democratice sa dezvaluie fata reala a AfD si sa expuna promisiunile goale, populiste ale partidului", a adaugat Schuster.

La randul sau, cancelarul Angela Merkel a recunoscut ca intrarea partidului in Parlament reprezinta o "noua mare provocare" si a promis "sa recastige alegatorii AfD", in timp ce liderul social-democrat Martin Schulz a promis ca partidul sau va actiona "ca un bastion impotriva acestor inamici ai democratiei".

Unul dintre liderii partidului, Alexander Gauland, a promis, dupa aflarea rezultatului, ca partidul "va schimba aceasta tara", tinta fiind guvernul Angelai Merkel.

#evrei extrem dreapta Germania Parlament, #AfD victorie alegeri Parlament Germania , #Stiri International