Republica Moldova a depasit criza politica si are un nou guvern - presa

Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:18
1260 citiri
Republica Moldova a depasit criza politica si are un nou guvern - presa

Politicienii din Republica Moldova au reusit intr-un sfarsit sa depaseasca criza politica din ultimele luni, au format o noua coalitie majoritara si au votat joi noaptea noul guvern, care va fi condus de Iurie Leanca, scrie vineri presa de la Chisinau.

Dupa mai bine de trei luni de criza, lucrurile pe scena politica reintra in albia normalitatii, comenteaza "Adevarul", citat de Agerpres. Joi, Partidul Liberal Democart (PLDM), Partidul Democrat (PD) si grupul liberalilor reformatori au constituit Coalitia Pro-Europeana.

Din schema au cazut liberalii lui Mihai Ghimpu. In noua formula de guvernare, alaturi de PLDM si PD se regaseste doar grupul de reformatori desprins din Partidul Liberal (PL). Textul acordului nu a fost facut public, desi negociatorii promiteau transparenta maxima, observa "Adevarul". Analistii saluta depasirea blocajului, dar sustin ca e o decizie de conjunctura.

Cine sunt noii ministri

Cinci nume noi in componenta noului guvern, titreaza publicatia on-line "Ziarul National". Ministrii Partidului Liberal Democrat se regasesc si in actualul executiv, la fel si ministrii Partidului Democrat (PD). Doar ca PD-ului i-a revenit si functia de ministru al transporturilor, care va fi ocupata de deputatul Vasile Botnari.

De asemenea, in locul ministrului tineretului si sportului, Octavian Þacu, va fi numit ministrul adjunct Octavian Bodisteanu. Boris Focsa nu se va regasi in noul guvern, postul de ministru al culturii revenindu-i Monicai Babuc. Noul ministru al afacerilor externe si integrarii europene va fi Natalia Gherman, mai scrie "Ziarul National".

"Schimbarea fetelor nu duce la schimbarea la fata", opineaza Constantin Tanase in "Timpul". Potrivit publicistului, indiferent ce va decide parlamentul, situatia nu se va schimba. In Republica Moldova demult nu se schimba nimic.

"De ani de zile se joaca aceeasi piesa desi in scena apar alte masti; de ani de zile ni se spun aceleasi minciuni, desi vorbesc alte guri... R. Moldova nu are politicieni care o pot schimba la fata. Moldova are actori talentati. Si spectatori. Naivi si prosti", scrie "Timpul".

Criza politica declansata de impuscatura din Padurea Domneasca s-a incheiat, scrie "Jurnal de Chisinau". Potrivit comentatorului Nicolae Negru, a fost o criza de proportiile unui razboi, care a scos la suprafata toata mizeria, toata ticalosenia, prostia si iresponsabilitatea clasei noastre politice, toate defectele, infirmitatea si putreziciunea statului, pe care il pretindem de drept, dar si valoarea, miza geostrategica a RM. Potrivit autorului, fostul premier Vlad Filat trebuie sa traga niste invataminte.

El are o problema, un "talent" deosebit de a-si face dusmani, de a nu comunica cu colegii si aliatii. Un alt si mai mare perdant al acestei incaierari de durata este fostul presedinte al parlamentului Marian Lupu, care a avut rolul unui actor intr-un scenariu scris de altcineva. Perdant este si Mihai Ghimpu, care a actionat in mod irational, in detrimentul partidului si cursului proeuropean, concluzioneaza Nicolae Negru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern Republica Moldova, #coalitie Parlament Moldova, #guvern Iurie Leanca coalitie guvernare Chisinau , #Stiri International