Republica perfecta: Texas

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 06:08
711 citiri
Republica perfecta: Texas

In Principele (1513), Machiavelli afirma: "Multi si-au imaginat republici si principate pe care nimeni nu le-a vazut si despre care nimeni nu stie sa fi existat vreodata".

Ganditorul italian se refera aici la planurile cetatii ideale, cum ar fi aceea din Republica lui Platon. Principele care se conduce dupa asemenea planuri, avertizeaza Machiavelli, se pune in primejdie si indreapta statul spre ruina.

Cu toate acestea, multi alti ganditori si-au imaginat republici si monarhii imaginare. In 1516 deja, Thomas Morus propune numele "Utopia", care a devenit al unui intreg gen politic. Intr-un eseu din 1754, David Hume se refera la ideea unei "republici perfecte".

Cititorii cunosc unele dintre aceste scheme utopice. In 1624, Francisc Bacon imagineaza, in Noua Atlantida, un stat a carui putere isi are sursa in stiinta si tehnologie, incredibil de avansate.

In secolul al XIX-lea apare un intreg curent, acela al "socialismului utopic". Unul dintre reprezentantii acestuia, Charles ...citeste mai departe despre "Republica perfecta: Texas" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Texas, #model stat Texas, #republica perfecta, #model democratie , #Stiri International