Reuters: Banca Mondiala vrea sa-si creasca creditarea cu 50% in urmatorii 10 ani

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 11:03
1272 citiri
Reuters: Banca Mondiala vrea sa-si creasca creditarea cu 50% in urmatorii 10 ani

Banca Mondiala spera sa-si creasca creditarea cu 50% in urmatorii 10 ani prin reducerea costurilor, relaxarea restrictiilor cu privire la suma maxima pe care o poate acorda sub forma de credite si perceperea unor comisioane mai mari de la statele bogate pentru unele servicii, au declarat vineri, pentru Reuters, surse din interiorul institutiei internationale.

In prezent, portofoliul de credite al Bancii Mondiale este de aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Potrivit surselor care au dorit sa-si pastreze anonimatul, saptamana aceasta boardul Bancii Mondiale a semnat un plan vizand cresterea creditarii cu 100 de miliarde de dolari, iar detaliile planului ar urma sa fie definitivate inaintea reuniunilor de primavara ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, care vor avea loc in luna aprilie.

Aceasta ar urma sa fie prima mare realiniere strategica a Bancii Mondiale efectuata dupa 1996 in ideea de a face institutia mai eficienta si mai adecvata la ceea ce au nevoie tarile. Potrivit noii strategii, banca va cauta modalitatile prin care poate majora portofoliul de credite pentru a putea ramane relevanta pe piata, in conditiile unei competitii crescute pentru fonduri de dezvoltare.

In prezent, tarile cu venituri medii, inclusiv primii cinci debitori ai Bancii Mondiale (China, Brazilia, Turcia, India si Indonezia) se pot baza mai mult pe finantarea privata si imprumuturi bilaterale. Cu toate acestea, Banca Mondiala considera ca aceste tari, care au in continuare un numar mare de persoane sarace, vor sa aiba acces la consilierea si experienta Bancii Mondiale in domenii precum mediu si infrastructura. In plus, creditele oferite de Banca Mondiala au o dobanda mai mica decat cele acordate de sectorul privat.

Sursele Reuters sustin ca sporirea creditarii cu 100 de miliarde de dolari ar urma sa vina de la IBRD, International Bank for Reconstruction and Development, divizia Bancii Mondiale care se concentreaza pe reducerea saraciei in tarile cu venituri medii. IBRD primeste contributii de la fiecare din cele 187 state membre insa Banca Mondiala spera sa poata creste singura finantarea, inclusiv prin reducerea raportului dintre credite si capital.

In luna octombrie a anului trecut, directorul financiar al Bancii Mondiale declara ca institutia are de gand sa-si reduca bugetul administrativ cu 400 milioane de dolari in urmatorii trei ani pentru a putea sa ofere credite mai mari tarilor beneficiare.

#banca mondiala reorganizare, #reducere cheltuieli , #Stiri International