Reuters: Rusia se confrunta cu o amenintare islamista diferita, greu de identificat de fortele de securitate

Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 15:20
992 citiri

Akbarjon Djalilov, barbatul suspectat ca ar fi comis atentatul de luni din metroul din Sankt Petersburg soldat cu 14 morti si 49 de raniti, reprezinta un nou val de islamisti radicali care se integreaza in societate departe de miscarile jihadiste existente.

Paginile lui Akbarjon Djalilov de pe reteaua rusa de socializare echivalenta Facebook arata interesul lui in wahabbism, o ramura ultraconservatoare a Islamului, relateaza Reuters intr-o analiza publicata miercuri.

Insa ele nu au oferit niciun indiciu ca barbatul ar putea recurge la violenta, prezentand imaginea tipica a unui tanar care ducea o viata aparent laica.

Paisprezece persoane au fost ucise si 49 au fost ranite in atacul de luni cu bomba din metroul din Sankt Petersburg. Anchetatorii rusi au anuntat ca atacatorul prezumtiv al atentatului a fost Akbarjon Djalilov, in varsta de 22 de ani, de origine kargaza, care a plasat de asemenea o alta bomba intr-o a doua statie de metrou.

Daca islamismul radical a fost intr-adevar motivul din spatele atacului, acesta se distinge de doua valuri anterioare de atacatori - cei din regiunea Caucazului de Nord, care au lansat actiuni succesive de rebeliune impotriva Moscovei si un alt grup, care a mers in Irak si Siria pentru a lupta alaturi de gruparea Statul Islamic.

Noua generatie de atacatori se poate inspira de la persoanele implicate in aceste lupte si provine din aceleasi comunitati musulmane, noteaza Reuters.

Cu toate acestea, ei nu au legaturi directe cu aceste organizatii militante si nu au facut obiectul unor mandate de arestare, a unor apeluri telefonice interceptate, documente de calatorie si traversari ale frontierelor monitorizate pe care se bazeaza fortele de securitate pentru a pastra o evidenta a islamistilor radicali violenti.

"Este ceva cu totul diferit, un nivel diferit de amenintare terorista fata de cea cu care se confrunta de obicei serviciile de securitate ruse", a declarat Andrei Soldatov, un expert rus privind serviciile de informatii.

Serviciile de securitate cauta de obicei o organizatie si o retea de finantare in spatele unui atac terorist, a mai spus el, insa acestea ar putea sa nu existe in cazuri precum atacul de la metroul din Sankt-Petersburg. "Este foarte dificil sa contracarezi lucruri de genul acesta", a spus Soldatov.

Politia britanica s-a confruntat cu probleme similare in investigarea cazului lui Khalid Masood, care a intrat cu masina in multime pe Podul Westminster luna trecuta, omorand trei pers ...citeste mai departe despre "Reuters: Rusia se confrunta cu o amenintare islamista diferita, greu de identificat de fortele de securitate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atac Sankt Petersburg, #Atentat metrou Sankt Petersburg , #Stiri International