Reuters: Trump pune sare pe rana Est-Vest din cadrul Uniunii Europene

Vineri, 07 Iulie 2017, ora 20:00
681 citiri
Reuters: Trump pune sare pe rana Est-Vest din cadrul Uniunii Europene
Foto: Facebook/Casa Alba

Intalnirile pe care Donald Trump le-a avut cu lideri est-europeni inaintea summitului G20 par a indica intentia presedintelui SUA de a accentua clivajele Est-Vest in UE, dar tarile estice trebuie sa stie ca liderul de la Casa Alba este imprevizibil, afirma experti citati de editia germana a Reuters.

Presedintele SUA, Donald Trump, a efectuat o vizita oficiala in Polonia inainte de a veni la summitul Grupului tarilor dezvoltate (G20) din orasul german Hamburg. Chiar si Guvernul Germaniei a notat ca, dupa ce a participat in luna mai la summitul NATO si s-a intalnit cu lideri ai Uniunii Europene, acum Donald Trump viziteaza Polonia, un stat criticat de Bruxelles pentru situatia statului de drept si pentru refuzul de a primi refugiati.

Donald Trump s-a intalnit joi, la Varsovia, cu o serie de lideri ai tarilor central si est-europene, situatie care la Bruxelles a starnit amintiri despre modul in care fosta Administratie George W. Bush a incercat sa mizeze pe disensiunile intre "vechile" si "noile" tari europene in sustinerea pentru interventia militara in Irak, noteaza editia germana a agentiei Reuters intr-o analiza intitulata "Donald Trump pune sare pe rana Est-Vest din cadrul Uniunii Europene".

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a fost unul dintre liderii cu care Donald Trump s-a intalnit joi in Polonia.

"Exista, intr-adevar, potentialul amplificarii clivajului la nivelul Uniunii Europene", afirma Jana Puglierin, expert la Institutul german pentru Politica Externa (DGAP). In discursul rostit la Varsovia, Donald Trump a afirmat ca "Polonia este inima Europei", spre bucuria polonezilor.

"In alte parti din Europa, actualul presedinte al SUA nu ar fi primit atat de bine, iar doar putini parteneri din UE cred ca Polonia este 'inima Europei'. Clivajul Est-Vest a devenit evident joi seara, cand, ajuns la Hamburg, Donald Trump a avut discutii cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. La summitul G20, Uniunea Europeana si Europa vor fi reprezentate de cu totul alte tari - Germania, Franta, Italia si Marea Britanie (...) ", comenteaza agentia Reuters.

Niciun stat est-european nu a fost prezent la reuniunile pentru pregatirea summitului G20, insa cancelarul Angela Merkel a respins ideea ca cineva ar fi exclus. "Nu este nicio decizie impotriva cuiva", a subliniat liderul german, explicand ca este vorba mai degraba de agenda G20.

"Pentru polonezi, tema securitatii este foarte importanta", explica Jana Puglierin, subliniind ca Guvernul de la Varsov ...citeste mai departe despre "Reuters: Trump pune sare pe rana Est-Vest din cadrul Uniunii Europene" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Trump vizita Polonia controverse, #Trump instigare Europa summitG20 , #Stiri International