Roboti folositi in lupta impotriva epidemiei de Ebola

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 14:11
1431 citiri
Roboti folositi in lupta impotriva epidemiei de Ebola
Foto: latestnewslink.com

Armata americana a mobilizat o noua arma in lupta impotriva virusului care provoaca Ebola: un robot care emite radiatii ultraviolete si este folosit pentru a dezinfecta obiectele cu care persoanele infectate au intrat in contact, conform AFP.

O versiune mai inalta a celebrului robot R2D2 din seria 'Star Wars', robotul Xenex este folosit in trei centre medicale militare si in 250 de spitale americane pentru a distruge agentii patogeni. El produce trei pulsuri de raze ultraviolete in 2 secunde, acoperind un perimetru de trei metri, transmite Agerpres.

Robotul foloseste xenon, un gaz non-toxic, pentru a genera radiatiile ultraviolete ce distrug microbii mai rapid si mai eficient decat o echipa umana de decontaminare, conform medicilor si expertilor. In plus, folosirea acestui robot asigura dezinfectarea si a celor mai inaccesibile colturi, eliminand posibilitatea erorii umane.

"In prezent acest robot face parte din strategia noastra pentru a lupta impotriva epidemiei de Ebola, dar el poate fi folosit si in lupta impotriva agentilor patogeni responsabili de infectiile nosocomiale", a precizat Alton Dunham, purtator de cuvant al bazei aeriene militare de la Langley, care dispune de un astfel de robot din luna octombrie.

In cadrul unei conferinte academice organizate in luna noiembrie de catre Casa Alba, oameni de stiinta si voluntari ai organizatiilor umanitare au explicat ca acesti roboti pot evacua deseurile contaminate. Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavilor, iar personalul medical are nevoie de echipamente speciale de protectie pentru a evita contaminarea.

Epidemia de Ebola a facut 5.459 de morti de la inceputul anului, dintr-un total de 15.351 de persoane infectate, conform ultimului bilant oferit vineri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Personalul medical a platit la randul sau un pret greu in lupta cu aceasta maladie, 588 de medici si asistenti medicali contractand virusul, dintre care 337 si-au pierdut viata.

#epidemie ebola, #roboti folositi epidemie Ebola , #Stiri International