Robotii pentru interventii in situatii de urgenta, salvatorii viitorului

Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:54
1426 citiri
Robotii pentru interventii in situatii de urgenta, salvatorii viitorului

Cercetatori americani lucreaza la crearea unor roboti care sa ii inlocuiasca pe oameni in situatii de urgenta, precum dezastre nucleare, catastrofe naturale sau incendii, relateaza marti portalul FoxNews.com.

Cercetatori din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge doresc sa dezvolte un robot care sa poata desfasura activitati in locuri periculoase, ostile vietii umane, precum Fukushima. Ei lucreaza in prezent cu un prototip de robot denumit 'Atlas', creat de compania Boston Dynamics, inalt de 185 de cm si cu o greutate de aproximativ 160 kg. In lume exista doar sapte roboti de acest fel.

In prezent, cercetatorii lucreaza la realizarea programului necesar pentru ca robotul sa se poata misca. Pentru ca este actionat hidraulic, este foarte puternic, ceea ce ii permite sa poata ridica foarte usor obiecte grele si sa se poata deplasa foarte rapid, a declarat Pat Morrison, inginer in cadrul MIT.

Deocamdata, cu ghidare minima, Atlas poate sa se deplaseze, sa-si tina echilibrul si sa ridice lucruri - sarcini ce pot fi cruciale in situatii de salvare din daramaturi.

Dar ce se intampla cand este vorba de incendii? Inginerii de la Virginia Tech coordoneaza o echipa de cercetatori din cadrul UCLA si University of Pennsylvania pentru a crea un robot pompier pentru Marina americana. Acesta va fi protejat de un scut de rasina pentru a preveni pagubele ce-i pot fi provocate de caldura si apa.

Robotul pompier va fi testat in cursul acestui an pe nava de incendiu a Marinei americane. Scopul acestui program este de a-i tine pe oameni departe de pericole.

Multe dintre progresele din domeniul roboticii, vizibile deocamdata doar pentru cercetatori in laboratoare de elita, vor fi puse curand la dispozitia oamenilor, in viata de zi cu zi, apreciaza profesorul Seth Teller din cadrul MIT.

#roboti situatii urgenta, #robot pompier, #robot Atlas, #roboti oameni , #Stiri International