Romania e tot mai expusa presiunii Rusiei in Marea Neagra, o zona neglijata de NATO si SUA - raport

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 17:52
1595 citiri
Romania e tot mai expusa presiunii Rusiei in Marea Neagra, o zona neglijata de NATO si SUA - raport
Foto: Facebook / Fortele Navale

Romania si Bulgaria sunt tot mai expuse presiunii Rusiei in bazinul Marii Negre, al carei control este o componenta-cheie a politicii revizioniste a Rusiei pentru a se reafirma ca un pol de putere in zona eurasiatica, se mentioneaza intr-un raport al Center for European Policy Analysis (CEPA).

Raportul atrage atentia ca strategia Kremlinului in Marea Neagra ar putea include manipularea ideii "Romaniei Mari" pentru promovarea disputelor regionale cu Republica Moldova si Ucraina, sustinerea activitatilor separatiste precum cele ale secuilor din Transilvania sau perturbarea exploatarii resurselor tarii noastre din Marea Neagra printr-o disputa juridica privind apele teritoriale revendicate de Moscova dupa anexarea Crimeii.

Neglijarea flancului de securitate de la Marea Neagra de catre SUA si NATO si neutralizarea de catre Rusia, inclusiv prin cucerirea Crimeii, a litoralului estic si nordic, au expus tot mai mult Romania si Bulgaria presiunii Moscovei.

Rusia a desfasurat ...citeste mai departe despre "Romania e tot mai expusa presiunii Rusiei in Marea Neagra, o zona neglijata de NATO si SUA - raport" pe Ziare.com

#Romania neaparata NATO Marea Neagra, #Rusia Marea Neagra Romania , #Stiri International