Romanii sunt mai pesimisti decat bulgarii in privinta aderarii la Schengen si euro - sondaj al Comisiei Europene

Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 16:19
1039 citiri
Romanii sunt mai pesimisti decat bulgarii in privinta aderarii la Schengen si euro - sondaj al Comisiei Europene
Foto: Arhiva Ziare.com

In conditiile in care Romania si Bulgaria au implinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de cand sunt state membre ale UE, Comisia Europeana a vrut sa afle "cum percep acest lucru cetatenii celor doua tari". Un sondaj a aratat ca romanii raman extrem de increzatori in UE, insa nu si in aderarea la zona euro sau la Schengen.

Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, a prezentat luni un sondaj de opinie realizat in luna noiembrie in Romania si Bulgaria.

"Este un sondaj de opinie pe care l-am realizat impreuna cu reprezentanta din Bulgaria, pentru ca cele doua tari, Romania si Bulgaria, au implinit, la 1 ianuarie 2017, 10 ani de cand sunt state membre ale UE. Si am vrut sa vedem cum percep acest lucru cetatenii celor doua tari", a declarat Cristea, luni, la o conferinta de presa.

Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania a precizat ca, in ceea ce priveste increderea in Uniunea Europeana, aceasta ramane una din institutiile in care cetatenii romani au cea mai mare incredere: 57%.

In Bulgaria, doar 36% este procentul privind increderea in UE. "In tara vecina, rezultatele sunt destul de diferite, dar ne-am uitat si la formularile in limbile nationale si s-ar putea ca parte din diferenta atat de mare, sa vina din formulare", a explicat seful Reprezentantei Comisiei Europene.

"Daca intram in detaliul cifrelor, observam semnalul cel mai pozitiv, faptul ca 54% dintre romani considera ca vocea lor este auzita in UE. Este prima data cand avem o majoritate in acest sens, iar noi am interpretat asta ca pe o asumare mai puternica din partea romanilor a statului de cetateni europeni activi", a adaugat Angela Cristea.

35% dintre romani au raspuns sondajului ca cel mai important lucru este legat de faptul ca un membru al familiei lor si-a gasit un loc de munca intr-o tara din UE. Alti 33% considera ca un avantaj este legat de faptul ca ca s-a obtinut acces la mai multe bunuri si la mai multe piete, in timp ce 30% vorbesc despre impactul pozitiv al fondurilor UE asupra regiunii in care traiesc.

Totusi, romanii au identificat si dezavantaje. 67% spun ca a scazut puterea de cumparare, 57% sunt nemultumiti de achizitionarea de terenuri sau proprietati imobiliare de catre straini, iar 56% mentioneaza "exodul de creiere", adica plecarea profesionistilor intr-o alta tara europeana pentru un loc de munca mai bine platit.

In privinta aderarii la zona Schengen, romanii sunt mai pesimisti decat vecinii bulgari. In timp ce 45% dintre co ...citeste mai departe despre "Romanii sunt mai pesimisti decat bulgarii in privinta aderarii la Schengen si euro - sondaj al Comisiei Europene" pe Ziare.com

#sondaj Comisia Europeana romani zona euro, #romani zona Schengen, #Romania Bulgaria sondaj Comisia Europeana , #Stiri International