Rusia a extins embargoul impus produselor europene asupra organelor si fainurilor animale

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:07
835 citiri
Rusia a extins embargoul impus produselor europene asupra organelor si fainurilor animale
www.gazetadambovitei.ro

Rusia a decis luni sa extinda embargoul impus produselor agroalimentare europene asupra organelor si fainurilor animale, grasimilor si altor produse derivate din bovine, porcine si pasari, a declarat un purtator de cuvant al Agentiei ruse veterinare.

Aceste produse nu erau vizate, pana in prezent, de embargoul alimentar decretat la inceputul lui august de Rusia ca raspuns la sanctiuni occidentale care i-au fost impuse, a precizat Aleksei Alekseenko, adaugand ca decizia a fost luata din cauza "incalcarilor normelor de securitate", si anume din cauza unei infectii microbiene, transmite Mediafax.

"Incepand de la 21 octombrie, restrictii temporare intra in vigoare vizand importul in Rusia din tari ale Uniunii Europene (UE) a unui anumit numar de produse alimentare, si anume organe de bovine si porcine, faina animala, grasime de vita si porc, inclusiv untura si grasime de pasare", a precizat Agentia rusa Roselhoznadzor intr-un comunicat.

Agentia anunta ca a identificat, in ultimele doua luni, 17 incalcari ale normelor sanitare si a descoperit urme de antibiotice in produse provenind din Germania, Italia si Polonia.

Rusia a impus la inceputul lui august un embargo asupra majoritatii produselor alimentare europene si americane, ca raspuns la sanctiuni occidentale impuse Moscovei in legatura cu criza ucraineana.

Acest embargo, pe o perioada de un an, a fost urmat de un val de interdictii de produse alimentare introduse de Agentia rusa sub pretexte sanitare.

Moscova este acuzata frecvent ca se foloseste de "arma comerciala", invocand motive sanitare ca mijloc de exercitare a unor presiuni diplomatice asupra vecinilor sai.

Aproape 10% din exporturile agricole ale UE merg catre Rusia, adica echivalentul a 11 miliarde de euro pe an, potrivit unor date de la Comisia Europeana (CE). In principal este vorba despre fructe si legume, branza si carne de porc.

#Rusia extindere embargou produse europene, #embargou produse animale , #Stiri International