Rusia a interzis miscarea lui Hodorkovski, inainte de protestele de sambata care cer retragerea lui Putin din politica

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 22:11
721 citiri
Rusia a interzis miscarea lui Hodorkovski, inainte de protestele de sambata care cer retragerea lui Putin din politica
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia a anuntat, miercuri, ca a interzis o miscare prodemocratie fondata de un critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, care organizeaza proteste antiguvernamentale de amploare sambata, inainte de alegerile prezidentiale de anul viitor.

Parchetul General a anuntat intr-un comunicat ca activitatea Fundatiei Rusia Deschisa, pe care a descris-o drept o organizatie britanica, este "indezirabila" in Rusia, relateaza Reuters.

Citeste si Mandat international de arestare pentru Hodorkovski: Oligarhul nu e impresionat de "vampirii Kremlinului"

Interdictia vine cu cateva zile inainte de un protest antiguvernamental de amploare organizat de fundatie, pentru a incerca sa exercite presiuni asupra lui Vladimir Putin, care ar urma sa candideze pentru al patrulea mandat anul viitor. Rusia Deschisa cere retragerea lui Putin din politica.

Hodorkovski, un critic cunoscut al Kremlinului, a scris pe o retea de socializare ca procurorii au actionat astfel pentru ca au fost alarmati de protest.

Autoritatile considera orice manifestatii care nu au aprobare drept ilegale si au fost alarmate de amploarea manifestatiilor ancticoruptie de luna trecuta.

Pe langa fundatia lui Hodorkovski, Parchetul a interzis si Institutul pentru Rusia Moderna, descris drept o organizatie americana, precum si Miscarea Civila Rusia Deschisa, descrisa drept britanica.

"Aceste organizatii desfasoara programe si proiecte speciale pe teritoriul Federatiei Rusiei menite sa discrediteze rezultatele alegerilor viitoare din Rusia si sunt declarate nelegitime", se arata in comunicatul procurorilor.

Vezi si Hodorkovski: Putin este "imparatul dezbracat", dar periculos pentru Occident

"Activitatea lor este menita sa incite la actiuni protest si sa destabilizeze situatia politica interna, ceea ce reprezinta o amenintare la adresa bazelor sistemului constitutional si a securitatii statului", a adaugat Parchetul.

In baza unei legi din 2015, orice organizatie calificata drept "indezirabila" poate fi interzisa, iar membrii sai pot fi amendati sau condamnati la pana la sase ani de detentie.

Putin l-a eliberat pe Hodorkovski, la un moment dat cel mai bogat om din Rusia, in 2013, dupa ce acesta a petrecut 10 ani dupa gratii pentru frauda. Fostul magnat sustine ca acuzatiile au fost fabricate pentru a-l pedepsi pentru finantarea opozitiei politice. Presedintele rus a declarat ca il priveste pe omul de afaceri drept un hot. ...citeste mai departe despre "Rusia a interzis miscarea lui Hodorkovski, inainte de protestele de sambata care cer retragerea lui Putin din politica" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia miscare prodemocratie Hodorkovski, #miscare prodemocratie Hodorkovski Rusia , #Stiri International