Rusia anunta un acord istoric privind impartirea Marii Caspice

Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 10:06
880 citiri
Rusia anunta un acord istoric privind impartirea Marii Caspice
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anuntat ca tara sa ar putea incheia curand un acord istoric cu Azerbaidjan, Iran, Kazahstan si Turkmenistan privind statutul juridic al Marii Caspice. Negocierile privind aceasta problema au inceput in urma cu aproximativ 20 de ani.

"Va anunt cu mare satisfactie ca am gasit solutii pentru toate chestiunile cheie. Textul conventiei este practic pregatit", a declarat Lavrov. Demnitarul rus apreciaza ca textul final al acestei conventii va fi semnat la summitul Caspicii, care urmeaza sa aiba loc in Kazahstan, in prima jumatate a lui 2018.

In baza tratatelor din 1921 si 1940, Marea Caspica a fost impartita intre Rusia si Iran. Dezintegrarea Uniunii Sovietice si aparitia noilor state Azerbaidjan, Kazahstan si Turkmenistan a facut, insa, ca respectivele tratate sa isi piarda puterea legala.

Pana acum, statele nou create au acceptat o delimitare a suveranitatii asupra Marii Caspice, conform Conventiei privind Dreptul Marii. Iranul a preferat, insa, un condominium intre toate statele riverane sau impartirea ei in cinci parti egale.

Pentru a stabili o care este statutul Caspicii, statele riverane ar trebui sa hotarasca daca aceasta este lac sau mare. Daca se va considera ca este lac, atunci cele cinci state ar trebui sa-si imparta in mod egal dreptul de exploatare a imenselor resurse de petrol si gaze naturale descoperite acolo.

In schimb, in cazul in care Caspicii i se va acorda statutul de mare, ar urma ca ea sa fie impartita intre statele riverane in functie de proportia de litoral a fiecareia. Aceasta varianta ar fi dezavantajoasa pentru Iran, caruia i-ar reveni numai 13% din Marea Caspica si sectorul cel mai putin bogat in resurse. Kazahstanul, insa, ar trage lozul cel mare, alegandu-se cu zona cea mai bogata a marii.

Marea Caspica are o suprafata de 371.000 km patrati si o adancime maxima de 1.025 metri. ...citeste mai departe despre "Rusia anunta un acord istoric privind impartirea Marii Caspice" pe Ziare.com

#Marea Caspica Rusia, #impartire Marea Caspica Rusia, #Serghei Lavrov impartire Marea Caspica , #Stiri International