Rusia ar testa o noua arma in Marea Neagra: Pacaleste sistemele GPS si ar putea produce dezastre navale

Luni, 14 August 2017, ora 13:31
1044 citiri
Rusia ar testa o noua arma in Marea Neagra: Pacaleste sistemele GPS si ar putea produce dezastre navale
Foto: U.S. Navy /John F. Looney

Mai multe incidente petrecute in Marea Neagra ar indica, spun specialistii, faptul ca Rusia testeaza in premiera o noua arma cu ajutorul careia sistemele GPS sunt derutate, dand indicatii gresite navelor care circula in zona. Daca suspiciunile se confirma, ar fi o premiera, iar efectele ar putea fi dramatice.

Luna trecuta, Administratia Maritima Americana a intocmit un raport in urma unui incident ciudat. Mai multe nave ar fi primit indicatii gresite, cu toate ca ele ocupau diverse alte pozitii in Marea Neagra. Daca initial parea o eroare, ulterior expertii au sugerat ca Rusia testeaza un nou sistem menit sa produca confuzie, scrie Daily Mail.

Mai exact, un astfel de atac asupra GPS face ca sistemele sa transmita date incorecte receptorilor. Astfel, acestia primesc de la atacator indicatii despre anumite pozitionari, care nu sunt, de fapt, reale.

Nu este primul incident ciudat de acest fel. Incepand din 2016, mai multe aplicatii pe telefon, inclusiv celebrul Pokemon Go, au redirectionat utilizatorii in mod eronat dinspre Kremlin catre Aeroportul Vnukovo (32 de kilometri distanta), scrie sursa citata.

Versiunile anterioare ale acestei arme erau foarte dificil de creat, dar expertii spun ca in lumea moderna ea poate fi creata cu usurinta, din componente hard si soft care pot fi achizitionate chiar si online, cu usurinta. Daca informatiile se confirma, am putea asista la aparitia unui nou tip de razboi electronic.

Publicatia britanica citeaza informatiile si relatarile obtinute de New Scientist, care includ si rapoarte oficiale ale Marinei americane.

Peste 20 de nave ar fi fost afectate de informatiile gresite oferite de GPS in Marea Neagra, scrie New Scientist.

David Last, fost presedinte al Institutului Regal de Navigatie al Marii Britanii, a declarat ca pana acum receptorii GPS puteau fi lasati fara informatii, dar acum ei sunt pusi "sa minta".

Alti experti au atras atentia asupra acestei noi posibile amenintari in urma cu cativa ani. Dr. Tod Humphreys, profesor asociat la Universitatea Texas (USA), a facut in 2013 un astfel de experiment, aratand ca un iacht poate fi deturnat de la cursul sau prin falsificarea datelor GPS.

Acum, el sugereaza ca Rusia ar fi cea care testeaza noul tip de armament electronic, scrie publicatia britanica. Mai mult, dr Humphreys atrage atentia ca orice hacker isi poate face propria versiune a noii arme electroncie.

"Daca ar fi folosita in spatii maritime aglomerate, cum ar fi Canalul Manecii, ar pr ...citeste mai departe despre "Rusia ar testa o noua arma in Marea Neagra: Pacaleste sistemele GPS si ar putea produce dezastre navale" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arma GPS Rusia Marea Neagra , #Stiri International