Rusia nu e raspunsul la problema nord-coreeana. Ce vrea Phenianul de la americani

Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 06:45
1039 citiri

Tensiunile dintre Statele Unite si Coreea de Nord sunt tot mai mari, insa solutia nu poate veni de la unul dintre cei mai mari jucatori de pe scena internationala - Rusia. In ce priveste Phenianul, acesta vrea trei lucruri in actualul context tensionat.

David J. Kramer, fost asistent al secretarului american de Stat pentru democratie, drepturile omului si munca, la sfarsitul mandatului lui George Bush, scrie intr-un articol pentru Foreign Policy ca, pe masura ce tensiunile s-au apropiat de un punct de fierbere intre presedintele Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, unii observatori au sugerat ca Rusia ar putea interveni si sa joace un rol care sa ajute la temperarea situatiei.

Potrivit observatorilor, chestiunea nord-coreeana ar trebui sa fie printre subiectele pe care Washingtonul si Moscova pot sa cada de acord.

De fapt, insa, Administratia Trump nu ar trebui sa priveasca spre Moscova pentru orice ajutor serios in ce priveste Coreea de Nord. Nu doar ca Rusia are mai putina influenta decat China asupra Phenianului, ci foloseste acea influenta in feluri care submineaza sanctiunile internationale impotriva regimului.

In acelasi timp, presedintele rus Vladimir Putin vede oportunitatile ce pot aparea din situatia nord-coreeana pentru tara sa - in functie de actiunile si pozitiile Statelor Unite si Chinei - si cum poate profita de pe urma lor. Kremlinul nu are niciun interes sa asiste la declansarea unui razboi din acest conflict, insa este dispus sa exploateze fiecare avantaj in detrimentul Beijingului si Washingtonului, in timp ce situatia devine tot mai ingrijoratoare.

De aceea, apelurile catre Moscova, pentru ajutor cu situatia nord-coreeana, ar trebui sa fie privite cu foarte mare scepticism.

Cu atat mai mult cu cat Putin a spus, luna trecuta, ca Phenianul "ar prefera mai degraba sa manance iarba decat sa-si abandoneze programul (armelor nucleare), daca nu se simte in siguranta". Cu propria tara fiind tinta sanctiunilor, liderul de la Kremlin nu este interesat sa vada ca sanctiunile functioneaza in alta parte.

De altfel, oficialii rusi au condamnat atat sanctiunile sporite impotriva regimului de la Phenian, cat si declaratiile ce vin de la Washington. Mult mai putin vehement au catalogat lansarile de rachete ale nord-coreenilor ca fiind "provocatoare".

Iar pentru Putin brutalitatea fara pereche a regimului nord-coreean nu a fost niciodata un motiv de ingrijorare.

Asemenea lui Kim Jong Un, Putin va face orice este ne ...citeste mai departe despre "Rusia nu e raspunsul la problema nord-coreeana. Ce vrea Phenianul de la americani" pe Ziare.com

#Rusia SUA Coreea de Nord, #Phenian tensiuni Washington, #conflict SUA Coreea de Nord, #Donald Trump Coreea de Nord , #Stiri International