Rusia sustine ca Acordul de la Paris nu poate fi pus in aplicare fara SUA. Presedintele PE neaga

Vineri, 02 Iunie 2017, ora 14:58
841 citiri
Rusia sustine ca Acordul de la Paris nu poate fi pus in aplicare fara SUA. Presedintele PE neaga
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Acordul pentru Clima de la Paris nu poate fi pus in aplicare fara participarea Statelor Unite, sustine Rusia. In schimb, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, afirma ca acordul este inca functional.

Pozitia Kremlinului a fost exprimata de consilierul Andrei Belusov, informeaza RIA Novosti. Rusia a semnat acordul, dar nu l-a ratificat inca. Anterior, vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a dat asigurari ca Moscova nu isi schimba decizia de a participa la acord, in pofida retragerii SUA.

Spre deosebire de pozitia exprimata de Kremlin, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a subliniat ferm ca angajamentele trebuie respectate si a dat asigurari ca Acordul de la Paris este inca functional, se arata intr-un comunicat al Legislativului UE.

"Cei care decid sa nu participe la acest acord rateaza o oportunitate istorica pentru cetateni, planeta si economie. Uniunea Europeana va continua sa conduca eforturile impotriva schimbarilor climatice si va continua sa fie un punct de atractie global pentru investitii, inovare si tehnologie, in beneficiul locurilor de munca si a competitivitatii", a mai subliniat Tajani.

La randul sau, presedintele Comisiei pentru mediu a PE, Adina-Ioana Valean (PPE, Romania), si-a exprimat speranta ca SUA se vor razgandi.

"Regretam profund aceasta decizie. Sper ca reprezinta doar un 'pe curand' si nu 'adio' din partea prietenilor nostri americani", a declarat ea.

"Facilitarea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon inseamna sa fii pur si simplu pragmatic. Comunitatea internationala sprijina Acordul de la Paris. Societatea civila, industria si nivelul de constientizare in randul publicului au evoluat. Statele Unite ale Americii inca impart aceeasi planeta cu noi si suntem indreptatiti sa speram, dincolo de decizia unui singur om - chiar daca acesta este presedintele SUA - ca America va reveni in cele din urma alaturi de noi in lupta impotriva schimbarilor climatice", a adaugat Valean.

Parlamentul European pregateste in aceasta perioada trei masuri legislative care vor implementa Acordul de la Paris: reforma pietei europene de carbon dupa 2020 (EU ETS), tintele anului 2030 prevazute de Regulamentul privind partajarea eforturilor si Regulamentul privind includerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a absorbtiilor rezultate din exploatarea terenurilor, schimbarea destinatiei terenurilor si silvicultura in cadrul de politici privind clima si energia pentru 2030.

Donald Trump a a ...citeste mai departe despre "Rusia sustine ca Acordul de la Paris nu poate fi pus in aplicare fara SUA. Presedintele PE neaga" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia acord Paris retragere SUA , #Stiri International