Rutina, elementul care confera stabilitate companiilor

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 08:40
1532 citiri
Rutina, elementul care confera stabilitate companiilor

Pentru majoritatea angajatilor, identificarea prioritatilor la locul de munca este o misiune facila. Cu toate acestea, succesul unei companii este garantat de angajatii care respecta rutina zilnica mascata in orele de program.

Respectarea sarcinilor secundare care insotesc programul de lucru asigura bunul rezultat al muncii in echipa. Noile studii arata ca angajatii obositi supusi unui program de lucru incarcat tind sa incalce algoritmul de lucru, renuntand la efectuarea sarcinilor mici, dar vitale din cadrul unei companii, se arata intr-o analiza a publicatiei Financial Times.

Fragilitatea personalului, punct critic al companiei

Noile tehnologii pot inlocui pana la un anumit punct angajatii umani in efectuarea acestor munci de rutina. Peter Thiel, investitorul din Silicon Valley, a mentionat, de altfel, ca un calculator poate excela in procesarea bazelor de date, dar este departe de capacitatea de a emite chiar si unele judecati simple. Ceea ce transforma omul intr-un element cheie in mentinerea si dezvoltarea oricarei afaceri.

Numai ca numarul de sarcini pe care un angajat din prezent trebuie sa le indeplineasca pe parcursul unei zile de munca este mult mai mare decat cel inegistrat in urma cu cateva decenii. Orice responsabilitate trasata in plus angajatilor, poate duce la prabusirea companiei mai rapid decat un castel din carti de joc. Chiar si obisnuinta cu un program strict trasat nu garanteaza respectarea acestuia in momentul unei schimbari majore in programul zilnic al angajatului, arata un studiu efectuat de Facultatea de Economie Wharton and Kenan-Flagler.

Presiunea induce starea de neglijenta

Studiul derulat de cercetatorii de la Wharton and Kenan-Flagler a vizat atentia acordata de lucratorii din sistemul sanitar american la prevenirea infectiei cu stafilococ auriu in timpul turelor din spitale. Respectarea masurilor de igiena s-a dovedit ca reduce cu 95% riscul de infectie cu stafilococ auriu. Insa dupa o tura de 12 ore, inclusiv cei mai experimentanti infirmieri si medici au dovedit neglijenta in respectarea unor norme minime de igiena, precum spalarea mainilor, atentia acestora fiind mai redusa cu 8,5 procente, conform estimarilor.

In cifre, neglijenta lor se poate traduce in 25 de miliarde de dolari cheltuieli anuale suplimentare in sistemul de sanatate al Statelor Unite si 70.000 de decese inutile. In alte domenii de activitate, cifrele si efectul direct al neglijentei personalului stresat pot avea efecte mult mai dezastruoase. "Deviatiile de la programul zilnic sunt o amenintare pentru bunul mers al unei afaceri, al angajatilor si al clientilor pentru ca astfel de interventii brutale reduc calitatea produselor si serviciilor si genereaza o atmosfera nesigura la locul de munca", considera profesorul Katherine Milkman, coordonatorul studiului.

Recuperare rapida prin pauze

Vestea buna este ca incapacitatea manifestata de angajatii supusi stresului nu este una definitiva, acestia putand sa isi recapete abilitatile odata ce li se acorda pauzele necesare pentru refacere si odihna. Pe de alta parte, inclusiv tehnologia moderna poate ajuta la mentinerea in ritm a personalului, in spitale fiind introduse sisteme electronice care avertizeaza asupra respectarii minimei igiene din partea angajatilor.

Insa, acest ultim aspect nu este intotdeauna un plus in dezvoltarea unei afaceri. Studii recente arata ca pilotii care utilizeaza frecvent sistemul de pilot automat al avioanelor isi pierd in timp abilitatile dobandite in anii de exercitiu. Iar o eventuala aplicatie tehnologica care sa inlocuiasca factorul uman de la indeplinirea unor sarcini de rutina ne poate transforma pe toti intr-o specie de inadaptati.

#activitati de rutina, #presiune angajati, #neglijenta, #ritm de lucru, #sarcini multiple, #calitatea muncii , #Stiri International