Salvarea sistemului bancar ar adanci datoria nationala a Marii Britanii

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 10:35
1926 citiri
Salvarea sistemului bancar ar adanci datoria nationala a Marii Britanii

Interventia Guvernului Gordon Brown pentru salvarea catorva dintre cele mai mari banci din Regat va urca datoria nationala a Marii Britanii cu pana la 1.500 de miliarde lire sterline, aproximativ 1.700 miliarde euro, a anuntat Oficiul National de Statistica de la Londra.

Alaturi de o evaluare sumbra a starii finantelor publice, sugerand ca estimarile ministrului de finante Alistair Darling cu privire la imprumuturi sunt mult prea optimiste, ONS a afirmat ca Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland (RBS) ar trebui tratate ca si companii publice, deoarece acum sunt partial sub controlul statului, scrie The Guardian.

Reprezentantii Oficiului de statistica din Marea Britanie sustin ca va fi nevoie de timp pentru o evaluare corecta a pagubelor pe care o astfel de decizie le poate crea la nivelul datoriei nete din sectorul public, dar a estimat ca aceasta ar putea avansa cu 1.000-1.500 miliarde lire sterline. Estimarea superioara este dublul datoriei nationale si echivalentul a circa 100% din produsul intern brut.

Pana in prezent, Trezoreria a injectat miliarde de lire sterline in sectorul bancar pentru a-l salva de la colaps. Lloyds, care a preluat recent controlul HBOS printr-o fuziune menita sa salveze HBOS, a primit 17 miliarde lire sterline si este detinuta in proportie de 43% de contribuabili.

Guvernul a preluat, de asemenea, Northern Rock si Bradford & Bingley si detine aproape 70% din actiunile Royal Bank of Scotland.

#salvare, # sistem bancar, # datorie, # adancire, # marea britanie, # gordon , #Stiri International