Sapte tari europene, inclusiv Romania, isi vor respecta angajamentul bugetar fata de NATO

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 09:03
1160 citiri
Sapte tari europene, inclusiv Romania, isi vor respecta angajamentul bugetar fata de NATO
Foto: Facebook/ NATO

Sapte tari NATO vor aloca 2% din PIB cheltuielilor cu Apararea in 2018, inclusiv Romania, a anuntat secretarul general al NATO, un numar care nu-l va multumi pe presedintele american Donald Trump la summitul Aliantei.

"Statele Unite cheltuiesc mai mult orice alta tara pentru a proteja", a scris presedintele american pe Twitter marti, inainte sa plece catre Europa. "Nu este corect fata de contribuabilul american", a subliniat el.

"Impartirea poverii nu este echitabila", a recunoscut secretarul general al NATO Jens Stoltenberg in prezentarea summitului presei. "N-as fi surprins ca cheltuielile cu Apararea sa conduca la o discutie viguroasa intre aliati", a preconizat el.

Cei 29 de membri NATO s-au angajat sa aloce 2% din PIB cheltuielilor cu Apararea pana in 2024, relateaza AFP.

Patru au atins deja acest nivel - Statele Unite, Regatul Unit, Grecia si Estonia, iar alti patru - Lituania, Letonia, Polonia si Romania - il vor atinge la sfarsitul anului, a dat asigurari Jens Stoltenberg.

Franta s-a angajat sa atinga acest obiectiv in 2025. Ea se afla la 1,81% in 2018. Insa 15 tari, inclusiv Germania, se afla in continuare sub un prag de 1,4% din PIB.

"Progrese considerabile au fost facute, insa drumul este inca lung si trebuie ca eforturile sa fie dublate", a insistat Stoltenberg.

"Aliatii nu trebuie sa-si creasca cheltuielile pentru a le place americanilor, ci pentru caeste in interesul lor", a subliniat el. "Este necesar pentru ca traim intr-o lume imprevizibila", a adaugat el.

"Eu nu spun ca ei cheltuiesc suficient, dar este un inceput bun", a comentat seful NATO, salutand impulsul dat de Trump sporirii eforturilor consimtite de aliati.

Insa prima economie din Europa, Germania, ramane mult sub angajament, cu 1,24% din PIB alocat Apararii in 2018. "Ma astept ca ea sa faca mai mult", a declarat Jens Stoltenberg.

Germania este tinta invectivelor lui Donald Trump, care i-a trimis o scrisoare cancelarului Angela Merkel pentru a o chema la ordine.

Presedintele american a trimis scrisori similare altor opt tari, inclusiv Canadei si Norvegiei, tara natala a lui Stoltenberg.

Potrivit unor analisti, Berlinul ar urma sa-si dubleze cheltuielile cu apararea in perioada 2017-2024. ...citeste mai departe despre "Sapte tari europene, inclusiv Romania, isi vor respecta angajamentul bugetar fata de NATO" pe Ziare.com

#cheltuieli aparare tari NATO, #summit nato romania , #Stiri International