Scandal de coruptie in Coreea de SUd: Fostul presedinte a fost retinut ca sa nu distruga probe

Vineri, 31 Martie 2017, ora 18:00
751 citiri
Scandal de coruptie in Coreea de SUd: Fostul presedinte a fost retinut ca sa nu distruga probe
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte sud-coreean Park Geun-hye a fost retinut si incarcerat, vineri, la Seul.

Aceasta isi petrece vineri prima zi in inchisoare, in virtutea unui mandat de arestare preventiva emis de justitie, un lucru care ii bucura opozantii, dar ii consterneaza sustinatorii, noteaza AFP.

Park Geun-hye, in varsta de 65 de ani, a privit drept inainte, incercand sa para impasibila, in timp ce era condusa la Centrul de detentie, sub bliturile fotografilor.

Dupa o audiere-maraton joi, tribunalul districtului central din Seul a emis un mandat de arestare pe numele lui Park Geun-hye, doborata de la putere de un rasunator scandal de coruptie.

Parchetul nu a inculpat-o inca, insa a anuntat ca este suspectata de coruptie, abuz de putere, coercitie si dezvaluire de secrete de stat.

"Este justificat si necesar (ca Park) sa fie arestata, dat fiind ca acuzatiile-cheie sunt justificate si ca exista un risc de distrugere a unor probe", a motivat tribunalul.

Citeste si Premiera in Coreea de Sud: Presedintele a fost demis in urma unui scandal de coruptie

Park este al trilea fost sef de stat arestat intr-un dosar de coruptie in Coreea de Sud. Fostii oameni puternici Chun Doo-hwan et Roh Tae-woo au ispasit pedepse cu inchisoarea din acest motiv in anii '90.

Fostul presedinte Roh Tae-woo, ales democratic, s-a sinucis in 2009 in timpul unei anchete pentru coruptie care-l viza pe el si familia sa.

Reactii pe scena politica

Plasarea in detentie provizorie a lui Park este un pas in plus in dizgratia celei care a fost prima femeie ce a ajuns in functia suprema in Coreea de Sud.

Partidul Democratic, formatiunea progresista a carei candidat - inca nu in mod oficial - este creditat ca fiind favoritul in alegerile prezidentiale anticipate de la 9 mai, a apreciat ca acest eveniment demonstreaza ca "toti sunt egali in fata legii".

"Sa speram ca aceasta decizie istorica va aduce un nou impuls in manifestarea adevarului in acest scandal de o amploare fara precedent".

Insa partidul conservator al foste presedinte, Libertate Coreea, care tocmai si-a schimbat numele intr-o incercare de a se distanta de scandal, vorbeste despre o hotarare "regretabila".

Deputatul loialist Kim Jin-tae, candidat la presedintie, este furios. "Este moartea statului de drept", a denuntat el.

Park a fost incarcerata la prima ora vineri, insa acest lucru nu a impiedicat aproximativ 50 de sutinatori sa o astepte la centrul de detentie, agitand steaguri sud-coreene si scanda ...citeste mai departe despre "Scandal de coruptie in Coreea de SUd: Fostul presedinte a fost retinut ca sa nu distruga probe" pe Ziare.com

#fost presedinte Coreea arestat, #fost presedinte Coreea coruptie , #Stiri International