Scurgere de informatii secrete in Suedia: Date confidentiale despre spioni si armata au ajuns pe mainile unor romani

Luni, 24 Iulie 2017, ora 21:41
1262 citiri
Scurgere de informatii secrete in Suedia: Date confidentiale despre spioni si armata au ajuns pe mainile unor romani
Foto: Twitter/Stefan Lofven

Premierul suedez Stefan Lofven a anuntat luni inceperea unei anchete privind o scurgere de date, "un dezastru" care "a expus Suedia si cetatenii suedezi la riscuri".

Bresa de securitate, care ar putea duce la dezvaluirea identitatii unor agenti secreti, a fost creata prin decizia agentiei nationale de transport de a externaliza serviciile informatice catre IBM Suedia, in 2015.

Contractul a fost incheiat rapid, ocolindu-se anumite legi si proceduri interne, a recunoscut noul director al agentiei, Jonas Bejfvenstam. IBM a subcontractat o parte din servicii, iar astfel au primit acces la registrul permiselor de conducere informaticieni din Romania si Cehia, care nu erau autorizati din punct de vedere al securitatii.

Desi nu este noua, problema a fost semnalata abia recent de presa suedeza. Sambata, fortele armate au aratat ca putea fi compromisa si securitatea unor informatii despre personalul si vehiculele militare, despre planurile de aparare si de urgenta, transmit Reuters si France Presse. Politia secreta a afirmat ca situatia este grava, dar poate fi gestionata.

Luni, prim-ministrul Lofven (foto) a declarat ca un colaborator l-a informat despre scurgerea de date abia in ianuarie, desi ministrul apararii, Peter Hultqvist, si ministrul de interne, Anders Ygeman, stiau inca din 2016, iar ministrul justitiei, Morgan Johansson, chiar din 2015.

Agentia suedeza de transport a informat ca nu detine un registru al vehiculelor militare si ca nu exista indicii ca datele la care au avut acces persoane neautorizate ar fi fost folosite in mod abuziv. Fosta directoare a agentiei de transport, Maria Agren, a demisionat in ianuarie, fara a explica motivele. Ulterior, ea a recunoscut ca au fost incalcate reguli privind procesarea datelor si a acceptat sa plateasca o amenda de 70.000 de coroane (aproximativ 7.300 de euro).

IBM Suedia a refuzat sa comenteze, afirmand ca nu discuta niciodata public problemele clientilor.

Opozitia a anuntat ca ar putea cere o motiune impotriva a trei ministri. ...citeste mai departe despre "Scurgere de informatii secrete in Suedia: Date confidentiale despre spioni si armata au ajuns pe mainile unor romani" pe Ziare.com

#informatii confidentiale Suedia informaticieni Romania, #scandal date confidentiale Suedia, #scurgeri informatii confidentiale Suedia , #Stiri International