Seful autoritatii financiare din statul New York sustine moneda virtuala bitcoin

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 08:13
1904 citiri
Seful autoritatii financiare din statul New York sustine moneda virtuala bitcoin

Seful departamentului pentru servicii financiare al statului New York, Benjamin Lawsky, renumit pentru pozitia dura adoptata impotriva spalarii banilor, considera ca bitcoin a ajuns intr-un moment de cotitura, in care posibilele beneficii sunt mai mari decat riscurile activitatilor ilegale.

Lawsky, unul dintre cei mai agresivi reprezentanti ai unei autoritati de supraveghere financiara din SUA, si-a exprimat sprijinul pentru bitcoin in timpul unui interviu video acordat Financial Times, in conditiile in care miercuri este a doua zi a unor audieri pe tema reglementarii monedei virtuale.

Sherm, acuzat de Departamentul de Justitie

In aceasta saptamana, Departamentul de Justitie l-a acuzat pe unul dintre cei mai avizi promotori ai bitcoin, Charlie Shrem, ca a ajutat la furnizarea de bani catre traficanti de droguri si cumparatori de pe site-ul Silk Road, inchis de FBI anul trecut pentru operatiuni ilegale.

Lawsky a spus ca arestarea sugereaza ca bitcoin intra intr-o era in care antreprenorii vor sa respecte reglementarile referitoare la spalarea de bani.

"Speranta mea este ca bitcoin se afla la o rascruce si ca evolueaza dintr-o faza de inceput in care era dominat de indivizi interesati mai mult de natura sa ilicita (...) si intra intr-o faza in care in care vom incepe sa realizam multimea de beneficii aduse de moneda virtuala", a spus el.

Departamentul de servicii financiare condus de Lawsky vrea ca New York sa fie primul stat din SUA care sa emita reglementari clare referitoare la companiile care efectueaza operatiuni cu monede virtuale, care vor trebui sa se inregistreze.

Aceste companii vor trebui sa respecte regulile privind combaterea spalarii banilor, inclusiv sa verifice identitatile clientilor si sa monitorizeze tranzactiile suspecte.

La audierile incepute luni au participat gemenii investitori Winklevoss si investitorul Fred Wilson, care au sustinut ca reglementarea bitcoin este necesara pentru a pune capat "vestului salbatic" al monedelor virtuale.

Lawsky si alti membri ai departamentului de servicii financiare din New York sunt interesati de posibilele beneficii care pot fi aduse de bitcoin, ca metoda de transfer mai rapid si ieftin al banilor, comparativ cu sistemul bancar.

Una dintre optiunile aflate in discutie este crearea unei "bitlicente" speciale, adaptata companiilor care fac operatiuni cu monede virtuale.

Obiectivul este ca monedele virtuale sa se dezvolte nu pentru ca ar fi un paradis la spalarii banilor ci pentru ca ofera numeroase beneficii, a aratat Lawsky.

#bitcoin sua, #autoritati bitcoin, #bitcion new york , #Stiri International