Senatul american nu a reusit sa adopte propriul plan de relansare economica

Joi, 07 Februarie 2008, ora 13:56
1061 citiri
Senatul american nu a reusit sa adopte propriul plan de relansare economica

Senatul american nu a reusit miercuri sa-si impuna propriul plan de relansare economica, ceea ce acorda din nou sanse planului concurent sustinut de Casa Alba si care a fost aprobat saptamana trecuta de Camera Reprezentantilor, transmite AFP.

Sustinatorii planului Senatului pentru relansarea economiei americane amenintate de recesiune nu au reusit sa obtina cele 60 de voturi necesare pentru a pune capat dezbaterii si pentru a fi adoptata versiunea lor. Ei nu au obtinut decat 58 de voturi in favoarea planului lor, in timp ce 41 de senatori au votat impotriva.

Fata de planul negociat intre Camera Reprezentantilor si administratia Bush, care se ridica la circa 150 de miliarde de dolari, planul Senatului, in valoare de 157 de miliarde de dolari, reduce in medie suma inlesnirilor fiscale acordate fiecarui camin (de la 1.200 la 1.000 de dolari pentru un cuplu, de pilda), dar prevede ca de aceasta masura sa beneficieze un numar mai mare de americani.

Liderii democrati ai Senatului doresc sa fie incluse in program inca aproximativ 20 de milioane de persoane, in special pensionari cu venituri modeste si veterani invalizi. Planul Senatului prevede, de asemenea, prelungirea duratei de acordare a ajutorului de somaj.

Administratia Bush a cerut insistent Senatului sa adopte planul Camerei Reprezentantilor ca atare, pentru a injecta rapid bani in economia americana, in scopul relansarii consumului si crearii locurilor de munca.

Chiar daca multi membri ai Congresului doresc ca adoptarea planului de relansare sa nu intarzie, esecul Congresului a ridicat semne de intrebare in legatura cu evolutia evenimentelor.

Liderul majoritatii democrate din Congres, Harry Reid, a spus, dupa vot, ca va avea "o discutie" cu omologul sau republican pentru a decide urmatoarea etapa. "Desi li d-a dat ocazia de a actiona intr-un moment in care planeaza amenintarea recesiunii, mai mult de 40 de republicani au refuzat astazi sa ajute 20 de milioane de persoane in varsta si 250.000 de veterani invalizi", spune Reid intr-un comunicat.

Unii republicani au declarat saptamana aceasta ca sunt dispusi sa voteze un text care sa cuprinda un amendament prin care persoanele in varsta si veteranii sa fie inclusi printre beneficiarii bonusurilor, dar nu au fost de acord cu alta modificare.

Senatorul republican Judd Gregg, care se opune ideii de acordare a inlesnirilor fiscale, a apreciat ca planul de relansare echivaleaza cu "debitarea a 200 de miliarde de dolari pe cartea de credit federala, fara a avea garantii ca aceasta masura functioneaza".

Secretarul trezoreriei, Henry Paulson, declarase ca administratia Bush se va arata flexibila si dispusa sa accepte un plan de relansare mai amplu.

Intervenind in fata congresmenilor, Paulson a spus ca Presedintia este "foarte constienta" de presiunile economice care sunt resimtite de persoanele in varsta si de veterani si s-a aratat optimista ca diferentele dintre Camera Reprezentantilor si Senat vor putea fi aplanate.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.