Serbia si Muntenegru au sanse mari sa intre in UE pana in 2025

Marti, 06 Februarie 2018, ora 12:54
1067 citiri
Serbia si Muntenegru au sanse mari sa intre in UE pana in 2025
Foto: Facebook/European Commission

Comisia Europeana ar putea anunta ca Serbia si Muntenegru au sanse mari sa adere la Uniunea Europeana pana in 2025, sustin mai multi oficiali europeni sub protectia anonimatului.

"Calitatea de membru a statelor din Balcanii de Vest corespunde cu interesele politice si economice ale Uniunii Europene. Cu o vointa politica puternica, Muntenegru si Serbia vor fi pregatite sa devina state membre ale UE, dupa ce pun in aplicare reformele si solutioneaza problemele ramase cu vecinii lor. In acelasi timp, Comisia Europeana considera necesara incheierea unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru normalizarea relatiilor dintre Serbia si Kosovo", a declarat un oficial european, citat de Novinite.

Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocieri pentru Extindere, vorbea recent despre o "strategie a fruntasului" cu argumentul "competitiei sanatoase" pentru a justifica aderarea Serbiei la UE inaintea altor state din Balcani.

La sfarsitul lunii noiembrie 2017, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a sustinut apelul facut de catre Bulgaria pentru integrarea statelor din Balcanii de Vest in UE. Ulterior, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat ca extinderea Uniunii nu este posibila pana in 2020.

Bulgaria, Romania, Slovenia si Croatia sunt singurele tari din regiune care au devenit pana acum membre ale Uniunii Europene. Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Kosovo si Serbia au facut demersuri pentru a initia negocierile de aderare.

Uniunea European este cel mai mare partener comercial al statelor din Balcanii de Vest, acumuland peste 76% din comertul total din regiune.

Marti, Comisia Europeana va prezenta Strategia privind Balcanii de Vest, in conditiile in care integrarea rapida in UE a sase tari din regiune este promovata de 12 state membre, inclusiv Romania.

Sefa diplomatiei UE: 2018 va fi un an crucial pentru Balcani. Calea catre reforme sa fie ireversibilaPremierul Tudose, la Belgrad: Integrarea Serbiei in UE o facem noi. Aderarea efectiva ramane doar o formalitate ...citeste mai departe despre "Serbia si Muntenegru au sanse mari sa intre in UE pana in 2025" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Serbia Muntenegru integrare UE, #Balcani integrare UE , #Stiri International