Fostul presedinte al PE, Martin Schulz, intra in lupta cu Angela Merkel pentru postul de cancelar al Germaniei

Marti, 24 Ianuarie 2017, ora 22:24
829 citiri
Fostul presedinte al PE, Martin Schulz, intra in lupta cu Angela Merkel pentru postul de cancelar al Germaniei
Foto: Facebook/Martin Schulz

Partidul Social-Democrat (SPD) german a anuntat, marti seara, ca il propune pe fostul presedinte al Parlamentului European (PE), Martin Schulz, in lupta cu Angela Merkel pentru postul de cancelar, la alegerile legislative ce vor avea loc in luna septembrie, in Germania.

Numele lui Martin Schulz a fost ales "in mod unanim" de responsabilii partidului, a indicat presei, la Berlin, actualul presedinte al SPD, Sigmar Gabriel, dupa ce a anuntat ca el renunta sa candideze pentru aceasta functie din cauza impopularitatii sale.

Martin Schulz a spus ca "accepta cu enorma onoare" si "mandrie" propunerea. "Este o zi speciala pentru mine", a adaugat Schulz, care urmeaza sa-l inlocuiasca in martie pe Sigmar Gabriel in postul de presedinte al social-democratilor.

Dupa o presedintie remarcata a Parlamentului European, Martin Schulz se bucura in Germania, dupa ultimele sondaje, de o popularitate personala apropiata de cea a Angelei Merkel si in orice caz net superioara lui Sigmar Gabriel, care era pana azi propunerea naturala a social-democratilor pentru postul de cancelar.

Schulz pleaca totusi cu un mare handicap: SPD este, la ora actuala, in spatele partidului conservator al actualei cancelare, CDU, in intentiile de vot privind alegerile legislative. El acuza o diferenta de circa 15 puncte, SPD fiind la un minim istoric de circa 20% din preferintele alegatorilor fata de 35%, scorul conservatorilor.

Social-democratii, membri minoritari ai coalitiei guvernamentale actuale, ii vad chiar apropiindu-se de ei partidul antiimigratie Alternativa pentru Germania (AfD).

Angela Merkel a anuntat oficial, in 20 noiembrie, ca va candida pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, la alegerile de anul viitor.

"M-am gandit fara oprire la aceasta decizie, dar sunt pregatita sa candidez din nou!", le-a spus Merkel jurnalistilor.

"Aceste alegeri vor fi si mai dificile decat cele trecute, pentru ca ne confruntam cu o polarizare puternica" a comunitatii, a mai precizat Merkel.

Citeste mai departe despre "Fostul presedinte al PE, Martin Schulz, intra in lupta cu Angela Merkel pentru postul de cancelar al Germaniei" pe Ziare.com.

#Sigmar Gabriel cancelar, #Martin Schulz cancelar , #Stiri International