Siria, prima confruntare dintre Donald Trump si Vladimir Putin. Rolul Romaniei

Sambata, 08 Aprilie 2017, ora 20:53
1040 citiri

59 de rachete Tomahawk au fost lansate de pe distrugatoare americane din Marea Mediterana care au tintit o baza aeriana a fortelor loiale lui Bashar al-Assad, dictatorul sirian care si-a aruncat tara intr-un sangeros razboi civil in care au murit peste 400.000 de oameni.

A fost pentru prima data de la inceputul conflictului, februarie 2012, cand Casa Alba declanseaza un atac asupra fortelor guvernamentale conduse de Assad.

Decizia lui Donald Trump vine dupa ce peste 80 de civili au fost ucisi in urma unui atac cu arme chimice desfasurat de militiile loiale presedintelui sirian. Presedintele american a reactionat rapid la atacul cu arme chimice, dar gestul sau a fost interpretat ca o agresiune de catre Vladimir Putin, cel mai important aliat al dictatorului sirian.

"In aceasta seara, am ordonat un atac asupra bazei militare siriene de unde a fost lansat atacul cu arme chimice. Este vital pentru securitatea Statelor Unite de a preveni si stopa raspandirea si folosirea armelor chimice cu efect de distrugere in masa", a declarat Donald Trump, citat de agentiile de internationale de presa, imediat dupa lansarea atacului, de la resedinta sa din Florida.

Vladimir Putin a declarat ca loviturile aeriene reprezinta o "agresiune asupra unui stat independent si reprezinta o violare a normelor de drept international".

Ce l-a determinat pe Trump sa-l atace Assad?

Dar decizia lui Trump nu inseamna numai o premiera in conflictul sirian, ea are si multe semnificatii politice. Una dintre cele mai importante e ca Donald Trump face primul gest important de a se desprinde de "influenta" lui Vladimir Putin.

Foto Hepta.ro: Vladimir Putin, inconjurat de militari veterani ai Armatei Rosii, la parada din data de 9 mai 2016

Scandalul implicarii serviciilor secrete rusesti in alegerile din SUA e departe de a se fi stins. Congresul desfasoara audieri pe acest subiect, iar presedintele FBI James Comney a declarat oficial ca organizatia pe care o conduce ancheteaza implicarea Kremlinului in procesul electoral american.

In echipa lui Donald Trump s-au petrecut schimbari semnificative in cele aproape 100 de zile de la depunerea juramantului. Michael Flynn, consilierul presedintelui pe probleme de securitate, si-a dat demisia din cauza legaturilor cu ambasadorul rus la Washington.

Steve Bannon, un apropiat al lui Trump, strateg sef la Casa Alba, a fost indepartat din Consiliul National de Securitate, iar in urma cu cateva zile, Devin Nunes, reprezentant repu ...citeste mai departe despre "Siria, prima confruntare dintre Donald Trump si Vladimir Putin. Rolul Romaniei" pe Ziare.com

#Donald Trump atac Siria, #Putin Trump tensiuni atac Siria, #Assad razboi Siria , #Stiri International