Dezbateri tensionate la Bruxelles privind Romania: Vicele CE ii cere Guvernului sa revizuiasca ordonanta Iordache. Pesedistii sustin ca strada vrea sa dea anuleze alegerile

Joi, 02 Februarie 2017, ora 10:45
5586 citiri
Dezbateri tensionate la Bruxelles privind Romania: Vicele CE ii cere Guvernului sa revizuiasca ordonanta Iordache. Pesedistii sustin ca strada vrea sa dea anuleze alegerile
Foto: Captura video/Parlamentul European

Parlamentul European, ingrijorat de situatia tensionata din Romania, a organizat, joi dimineata, o dezbatere pe tema Justitiei si a statului de drept din tara noastra.

Dezbaterea a inceput cu un discurs al vicepresedintelui socialist Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, care a cerut Guvernului Grindeanu sa nu "faca pasi inapoi" in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

Asadar, Timmermans a cerut Executivului de la Bucuresti sa revizuiasca ordonanta pentru modificarea Codurilor Penale si proiectul de lege referitor la gratiere.

Vicepresedintele CE a vorbit despre progresele Romaniei in lupta impotriva coruptiei si a spus ca tara noastra se afla pe ultima suta de metri in aceasta cursa. Adica Romania mai are putin pana cand sa ajunga la o stare ireversibila in ceea ce priveste sistemul de justitie, dupa cum se arata, de altfel, si in raportul MCV emis pe 25 ianuarie.

Insa deciziile recente ale Guvernului PSD sugereaza ca Romania "face un pas inapoi de la progresele pe care le-am vazut in ultimele decenii", a punctat Timmermans, cerand Executivului sa revizuiasca atat ordonanta privind modificarea Codurilor Penale, cat si proiectul de lege referitor la gratiere, adopdate pe furis, marti seara, gest care a scos in strada sute de mii de oameni.

"Poporul roman merita politicieni si guverne care isi doresc sa lupte impotriva coruptiei. Am vazut protestele de strada si am vazut ingrijorarea exprimata de sistemul de justitie. Lasati-i sa isi termine treaba, pentru a se putea spune ca progresele sunt ireversibile (...).

E important sa transmit un mesaj Guvernului roman: nu intoarceti spatele progreselor, nu mergeti in sens opus, mergeti in continuare pe acest drum, chiar daca uneori poate fi dureros, o faceti pentru poporul vostru. Toti romanii merita o tara fara coruptie! (...) Pentru a-si indeplini visul, Romania trebuie sa scape de coruptie. Romania e aproape de punctul in care situatia sa e ireversibila. Deci, va rog, nu faceti pasi in directia opusa", a fost apelul lui Timmermans.

Au urmat luari de cuvant atat din partea europarlamentarilor romani, cat si din partea unor eurodeputati straini, acestia din urma criticand deciziile Guvernului si atitudinea sa fata de nemultumirile populatiei.

De exemplu, eurodeputatul maltez Roberta Metsola, din grupul Partidului Popular European (PPE), a reiterat ideea ca tara noastra trebuie sa continua eforturile anticoruptie, nu sa le limiteze, iar in incheiere a spus in limba romana: "Romani, suntem ...citeste mai departe despre "Dezbateri tensionate la Bruxelles privind Romania: Vicele CE ii cere Guvernului sa revizuiasca ordonanta Iordache. Pesedistii sustin ca strada vrea sa dea anuleze alegerile" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dezbatere PE justitie Romania, #ordonanta Iordache Parlament European , #Stiri International