Situatie incurcata in UK: May a anuntat o intelegere care nu exista, Corbyn crede ca poate ajunge premier

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 13:25
1046 citiri
Situatie incurcata in UK: May a anuntat o intelegere care nu exista, Corbyn crede ca poate ajunge premier
Foto: Facebook Theresa May

Reprezentantii Downing Street au comis o eroare grava, atunci cand au anuntat ajungerea de principiu la un acord bazat pe "incredere si sprijin" intre conservatori si unionistii nord-irlandezi de la DUP.

Theresa May are acordul de principiu al DUP, ca sa-si poata sustine Guvernul

In acest sens, nu s-a ajuns la niciun acord pana in acest moment si negocierile vor continua saptamana viitoare pentru formarea unei majoritati parlamentare, care sa permita ramanerea la putere a premierului May, transmite Sky News.

Negocieri pentru formarea guvernului in Marea Britanie: Theresa May se aliaza cu ultraconservatorii irlandezi

"DUP a discutat astazi (sambata - n.r.) cu reprezentantii conservatorilor, respectand angajamentul lui Arlene Foster de a explora acele modalitati prin care am putea sa aducem stabilitate natiunii intr-un moment de mare provocare cum este acesta. Pana in acest moment, am avut parte de discutii pozitive", se arata intr-un comunicat al unionistilor nord-irlandezi de la Belfast.

De asemenea, acestia explica faptul ca nu s-a ajuns la un acord cu privire la noul legislativ si discutiile vor continua saptamana viitoare, cand Arlene Foster o va vizita pe Theresa May la Downing Street.

Reprezentantii Downing Street au revenit dupa eroarea comisa, pentru a preciza ca premierul a discutat cu DUP despre finalizarea unui acord bazat pe "incredere si sprijin" in Parlament.

Initial, un purtator de cuvant guvernamental a anuntat ajungerea de principiu la un acord cu unionistii nord-irlandezi pentru sprijinirea unui guvern conservator al premierului May.

Insa, aceasta declaratie s-a dovedit eronata, pentru ca purtatorul de cuvant guvernamental trebuia sa precizeze ca s-au negociat principiile unui asemenea acord intre conservatori si reprezentantii DUP.

Conservatorii au nevoie de opt parlamentari pentru a-si asigura o majoritate de lucru in Camera Comunelor, in vreme ce unionistii nord-irlandezi au castigat zece pozitii in alegerile anticipate convocate de Theresa May tocmai pentru a consolida o majoritate existenta a conservatorilor inainte de negocierile pentru Brexit.

Jeremy Corbyn crede ca are in continuare sanse sa ajunga premier

De cealalta parte, liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat, sambata noaptea, ca are in continuare sanse pentru a deveni premier si va incerca sa blocheze "pana la capat" formarea unui nou executiv conservator in Marea Britanie, transmite Sky News.

"Inca mai pot sa fiu prim-ministru. Asta este ...citeste mai departe despre "Situatie incurcata in UK: May a anuntat o intelegere care nu exista, Corbyn crede ca poate ajunge premier" pe Ziare.com

#guvern Marea Britanie, #negocieri May guvern Marea Britanie , #Stiri International