Sorin Ducaru, numit asistent al secretarului general NATO

Joi, 23 Mai 2013, ora 08:39
1211 citiri
Sorin Ducaru, numit asistent al secretarului general NATO

Ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a fost numit asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, informeaza MAE, citand un anunt facut de catre secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Ministerul Afacerilor Externe a primit cu satisfactie anuntul facut de catre Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a informat Consiliul Nord-Atlantic, in cursul zilei de 22 mai 2013, in legatura cu decizia sa de desemnare a lui Sorin Ducaru, ambasadorul Romaniei la NATO, in functia de Asistent al Secretarului General NATO (ASG) pentru riscuri de securitate emergente, in baza rezultatelor concursului organizat la inceputul lunii mai 2013", se arata intr-un comunicat MAE.

Ambasadorul Sorin Ducaru este un diplomat de cariera cu o activitate de 20 de ani in Ministerul Afacerilor Externe, precizeaza Ministerul.

"Experienta sa include activitatea in cadrul Directiei de analiza politica, in functiile de consilier al ministrului si purtator de cuvant al MAE, director al Directiei NATO din cadrul ministerului. A detinut functiile de ambasador al Romaniei la ONU, de ambasador in SUA, precum si in calitate de Reprezentant permanent al Romaniei la NATO, detinand in ultimele 17 luni si pozitia de Decan al Consiliului Nord-Atlantic. Functia de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente vizeaza conducerea Diviziei pentru riscuri de securitate emergente si urmeaza sa fie preluata in luna octombrie 2013", se mai arata in comunicatul MAE.

"Ocuparea de catre Romania a acestei pozitii in conducerea NATO reprezinta, dincolo de confirmarea competentelor candidaturii romanesti, o recunoastere a rolului, contributiilor si a profilului strategic al Romaniei in NATO, precum si un rezultat important al strategiei Ministerului Afacerilor Externe de promovare activa a candidaturilor romanesti pentru ocuparea unor pozitii de inalta responsabilitate si influenta in cadrul organizatiilor internationale, in special in cadrul UE si NATO", a declarat ministrul Titus Corlatean.

Conducerea Secretariatului General NATO include, alaturi de Secretarul General, un prim-adjunct al acestuia si sapte sefi de divizii cu rang de ASG/Secretar general adjunct. Avand in vedere ca numarul pozitiilor de conducere din cadrul NATO este mai mic decat numarul tarilor membre, ocuparea functiilor de sefi de divizie se realizeaza pe baza unui concurs de competente deschis candidatilor din randul tarilor membre.

Divizia pentru riscuri de securitate emergente este una dintre diviziile politice ale NATO, infiintata in anul 2010, in contextul adoptarii Noului Concept Strategic al NATO, pentru elaborarea si promovarea politicilor si programelor Aliantei vizand raspunsurile la amenintarile de securitate ale secolului XXI. In cadrul acestei Divizii sunt gestionate problematicile apararii cibernetice, securitatii energetice, neproliferarii armelor de distrugere in masa, a luptei impotriva terorismului, precum si capabilitatea de analiza strategica a Aliantei.

#Sorin Ducaru asistent secretar NATO, #romani NATO , #Stiri International