Spania cere mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Charles Puigdemont

Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 17:13
907 citiri

Procurorul general spaniol a cerut, joi, mandat european de arestare pentru fostul lider catalan Carles Puigdemont, dupa ce acesta nu s-a prezentat la procesul care a inceput la Madrid.

Nici Puigdemont si nici patru ministri ai cabinetului sau nu s-au intors din Belgia pentru a depune marturie in instanta, asa ca procurorul general a cerut mandat european de arestare pentru toti cinci, arata The Guardian.

Anterior deciziei procurorului sef, Paul Bekaert, avocatul belgian al lui Puigdemont, a anuntat ca acesta nu va reveni in Spania pentru proces. Mai mult, el propusese ca anchetarea clientului sau sa se desfasoare in Belgia.

Bekaert a spus ca sunt tensiuni in Spania si ca mai bine Puigdemont sa pastreze distanta. Avocatul fostului lider catalan a adaugat ca Puigdemont va coopera cu justitia spaniola si belgiana daca i se va cere acest lucru.

La proces s-a prezentat, totusi, fostul vicepresedinte catalan Oriol Junqueras, care a venit insotit de avocati, dar care a refuzat sa discute cu jurnalistii.

Amintim ca procurorul general al Spaniei a anuntat luni ca a cerut inculparea pentru nesupunere, razvratire si delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, care risca pana la 30 de ani de inchisoare daca vor fi gasiti vinovati.

Trebuie precizat ca vineri, premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat preluarea controlului direct asupra Cataloniei de catre guvernul de la Madrid, iar sambata Spania a preluat oficial conducerea regiunii. ...citeste mai departe despre "Spania cere mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Charles Puigdemont" pe Ziare.com

#Carles Puigdemont mandar arestare, #mandat european arestare Puigdemont , #Stiri International