Alegeri in Spania: Socialistii castiga, dar nu au majoritatea. Extrema dreapta intra in Parlament - exit poll

Duminica, 28 Aprilie 2019, ora 21:45
882 citiri
Alegeri in Spania: Socialistii castiga, dar nu au majoritatea. Extrema dreapta intra in Parlament - exit poll
Foto: Arhiva Pixabay

Aproximativ 37 de milioane de cetatenii spanioli au fost chemati la urne duminica pentru a vota in al treilea scrutin parlamentar din ultimii patru ani, dupa ce Parlamentul din Spania a respins bugetul propus de premierul Pedro Sanchez pentru anul 2019, relateaza site-ul cotidianului The Guardian si postul France 24.

Exit-poll Partidul Socialist spaniol (PSOE) al sefului Guvernului in exercitiu Pedro Sanchez se claseaza pe primul loc, insa fara sa dispuna de o majoritate in Parlament, porivit unui exit-poll realizat de institutul GAD3, relateaza Reuters, citata de News.ro. Potrivit sondajului, realizat pentru postul de televiziune RTVE, niciun partid nu dispune singur de o majoritate, iar Partidul Vox, de extrema dreapta, intra in Parlament.

Potrivit altui exit-poll, realizat de Sociometrica, citat de El Pais, PSOE ar obtine 114-120 de mandate (27,9%), Partidul Popular (PP, dreapta) 74-79 (19,9%), Partidul Ciudadanos (liberali, centru) 49-55 (16%), Podemos 44-50 de mandate (16,5%), Voc cu 29-33 de mandate (11%0, iar ERC cu 10-11 mandate (2,8%) . Potrivit calculelor cotidianului, sondajele arata o victorie a blocului de stanga, care ar obtine 158-166 de mandate, in timp ce dreapta ar obtine 153-160 de mandate. Insa niciuna dintre tabere nu obtine o majoritate absoluta.

Spaniolii s-au mobilizat puternic, iar la ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei), nivelul participarii la vot era cu 9,5% mai mare decat in alegerile din 2016, relateaza AFP. Astfel, cu doua ore inainte de inchiderea urnelor, nivelul participarii la alegeri era de 60,75%. Cresterea mobilizarii a fost vizibila in Catalonia, unde s-a inregistrat o prezenta la vot cu 18 puncte procentuale mai mare decat in 2016.

*****

Partidul Socialist din Spania (PSOE) a preluat Guvernul in iunie 2018, dupa ce au propus o motiune de cenzura pentru guvernul lui Mariano Rajoy. Cu toate acestea, guvernul lui Sanchez era unul minoritar, cu doar 84 din 350 de locuri in Congresul Deputatilor.

Criticii il acuza pe Sanchez ca a avut o abordare prea slaba fata de problematica independentei Cataloniei. Noul lider al Partidului Popular, Pablo Casado, incearca sa opreasca extrema dreapta din a mai atrage voturile de partea sa.

"Singura alternativa la Sanchez este Partidul Popular, pentru ca noi suntem singurii care pot ajunge la un acord pentru a evita un impas", a declarat Casado.

Potrivit Financial Times, scrutinul reflecta polarizarea accentuata a scenei politice din Spania, cea mai grava de la ...citeste mai departe despre "Alegeri in Spania: Socialistii castiga, dar nu au majoritatea. Extrema dreapta intra in Parlament - exit poll" pe Ziare.com

#alegeri anticipate parlament Spania, #alegeri parlament Spania, #alegeri spania , #Stiri International