Spania si Portugalia se orienteaza catre fostele colonii din America Latina

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 17:00
2110 citiri
Spania si Portugalia se orienteaza catre fostele colonii din America Latina

Liderii Spaniei si Portugaliei, tari aflate in recesiune economica, au incercat, in cadrul unui summit organizat la finalul saptamanii trecute, sa intareasca legaturile comerciale cu fostele colonii din America Latina, potrivit Wall Street Journal.

Summit-ul, unde din 1991 se intalnesc cei mai importanti lideri din America Latina si Peninsula Iberica, scoate in evidenta schimbarea raportului de forte dintre Europa si America Latina. Timp de decenii, Europa, mai ales Spania, a avut o pozitie privilegiata in regiune in privinta investitiilor. Pe parcursul weekend-ului, liderii Spaniei si Portugaliei au cerut, insa, repetat tarilor din America Latina ajutor pentru iesirea din dificultatile economice.

Oficialii prezenti au decis sa deschida proiectele de infrstructura unor investitii mai mari din sectorul privat prin incurajarea parteneriatelor intre stat si companii.Aceasta ar putea fi o oportunitate majora pentru Spania, ale carei firme de constructii, printre cele mai mari din Europa, ar avea de castigat din afacerile cu guvernele din America Latina.

De asemenea, este vizata reducerea birocratiei pentru intreprinderile mici si mijlocii care vor sa faca afaceri in alte tari, dar si infiintarea unui centru privat de arbitraj pentru a ajuta la rezolvarea disputelor dintre companiile din Spania, Portugalia si America Latina.

Cele doua tari europene au fost lovite de cea mai grava criza economica din ultimele decenii. Somajul a atins niveluri record, de 25% in Spania si de 16% in Portugalia. Guvernele celor doua tari se asteapta ca recesiunea sa persiste si anul urmator, in timp ce tulburarile sociale iau amploare.

In contrast, PIB in America Latina va creste cu 3,25 in acest an si cu 4% in 2013, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Democratia a ajutat stabilitatea si investitiile in regiune. Gradul de indtorare raportat la PIB din Brazilia si Columbia, de circa 40%, este la mai putin de jumatate fata de Portugalia sau Spania.

"America Latina traieste o adevarata renastere", a declarat presedintele statului Chile, Sebastian Pi?era.

Unii lideri din America de Sud au criticat politicienii din Spania si Portugalia pentru programele severe de austeritate, asemanate cu cele introduse de propriile tari in urma cu doua decenii, din cauza indatorarii, somajului si deprecierii monedei. America Latina a fost afectata de un deceniu de stagnare din cauza acestor politici, au spus acestia.

"Este greu de crezut ca o consolidare fiscala colectiva este benefica. Increderea nu poate fi construita doar pe sacrificiu", a declarat presedintele Braziliei, Dilma Rousseff.

Imediat dupa Rousseff, premierul Portugaliei, Pedro Passos Coelho, a afirmat ca austeritatea ofera singura cale catre crestere economica. Passos Coelho a declarat, in repetate randuri, ca tarile puternic indatorate vor recastiga increderea investitorilor doar daca vor arata ca isi pot controla finantele.

Confruntate cu declinul consumului pe pietele interne, companiile din Spania si Portugalia se bazeaza tot mai mult pe afacerile din America Latina pentru a genera venituri si profit.

Totusi, America Latina, care traditional a fost un beneficiar de investitii, inregistreaza o schimbare. Companiile din regiune, cu lichiditati si acces usor la credite, au inceput sa cumpere active din Europa. Dupa ce s-au extins in propria regiune, aceste companii vor sa foloseasca Spania si Portugalia pentru acces la pietele din Europa, Africa si Orientul Mijlociu.

In acest an, companii din America Latina au achizitionat active europene de peste 10 miliarde de euro, potrivit furnizorului de date Dealogic, cel mai ridicat nivel incepand cel putin din 1995.

#Spania Portugalia relatii comerciale, #Spania Portugalia comert America Latina , #Stiri International