Sprijinul britanicilor pentru ramanerea in UE, la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 08:55
901 citiri
Sprijinul britanicilor pentru ramanerea in UE, la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani
Foto: (c) Luke MacGregor / REUTERS

Sprijinul britanicilor pentru ramanerea tarii lor in Uniunea Europeana (UE) se situeaza la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani, desi formatiunea eurofoba UKIP creste in popularitate, releva un sondaj publicat miercuri, citat de agentia Reuters.

Sondajul realizat de Ipsos MORI a aratat ca 56% dintre britanici ar opta in momentul de fata pentru ramanerea in UE, fata de 36% cat ar alege iesirea tarii din blocul celor 28 - cifre care indica nivelul de sprijin pentru apartenenta Regatului Unit la Uniune cel mai ridicat din 1991 si un viraj fata de 2012, cand proportia celor care preferau retragerea din bloc era mai mare decat cea a sustinatorilor acestuia, potrivit Agerpres.

'Sprijinul pentru calitatea Marii Britanii de membra a UE a crescut semnificativ fata de momentul de varf al crizei datoriilor din zona euro, din 2011, desi acest lucru nu inseamna ca publicul doreste ca relatia (tarii cu Uniunea) sa ramana aceeasi', a explicat Gideon Skinner, seful diviziei de cercetari politice al institutului de sondare.

Cameron nu are prea multa sustinere nici in partid

Conform sondajului, doar putin peste jumatate dintre sustinatorii Partidului Conservator al premierului David Cameron sunt in favoarea ramanerii Marii Britanii in UE, ceea ce semnaleaza ca prim-ministrul nu dispune de o prea larga marja de manevra si risca sa-si piarda sustinerea daca adopta o abordare prea dura fata de Europa.

Sprijinul pentru ramanerea in Uniune este considerabil mai mare in randul sustinatorilor Partidului Laburist, de opozitie - 73% - si mai ales al Partidului Liberal-Democrat, partenerul conservatorilor in coalitia guvernamentala - 82%.

In schimb, doar 11% dintre sustinatorii UKIP (Partidul Independentei Marii Britanii) ar vota pentru apartenenta in continuare a tarii la blocul comunitar, la referendumul pe aceasta tema pe care premierul Cameron a afirmat ca-l va organiza inainte de 2017, daca va castiga legislativele de anul viitor.

David Cameron, confruntat cu cresterea popularitatii UKIP si trecerea a doi deputati conservatori la formatiunea eurofoba, a promis sa renegocieze relatiile tarii cu UE inainte de referendumul propus pentru 2017.

#sprijin britanici ramanere UE, #formatiunea eurofoba UKIP , #Stiri International