Stafia reformei Uniunii Europene

Luni, 20 Martie 2017, ora 00:01
1057 citiri
Stafia reformei Uniunii Europene

De la o vreme incoace, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, se plimba de mana prin toata lumea cu o stafie. Oriunde se duce, Jean Claude Juncker poarta dupa sine, mandru si sfidator, stafia reformei Uniunii Europene.

Traind intr-o cultura laica, departe de estul cel mistic, Jean Claude Juncker nu stie foarte multe despre istoria unei mari puteri culturale, economice si politice, Imperiul Bizantin si, mai ales, nu stie nimic despre incredibila disparitie a unuia dintre cele mai influente si mai marete state care au existat vreodata.

Ei bine, Imperiul Bizantin a stralucit si a reprezentat civilizatia europeana, crestina exact in perioada in care lumea in care traieste domnul Juncker se forma. Stramosii domnului Juncker numeau acea perioada "evul intunecat".

Este tarziu si probabil inutil sa ii predam o lectie de istorie politicianului frust si lipsit de nuante, dar putem sa-i comunicam concluziile: Imperiul Bizantin a disparut definitiv la 1453 din cauza inadecvarii liderilor sai, a deselor si inexplicabilelor schimbari de paradigma pe care conducatorii politici si religiosi le-au produs.

Un colos economic si politic precum Imperiul Bizantin (avand in centrul sau cel mai mare si sclipitor oras al acelor vremuri), s-a prabusit macinat de atacurile viguroase ale unei natiuni puternice militar, dar nesofisticata, din cauza lipsei de realism si intelepciune a liderilor sai.

Uniunea Europeana traieste acum ceea ce poate fi apogeul unui vis, iar liderii sai si, in mod vizibil, Jean Claude Juncker sufera de inadecvare, comportamentul si filosofia lor sunt adresate unor alte timpuri si unor alte realitati.

Pana in urma cu doar cativa ani, Uniunea Europeana era o stea stralucitoare, o constructie impozanta, care defila impecabil spre prosperitate si spre desavarsire.

Economia Uniunii era cea mai mare din lume, unificarea politica a continentului atinsese maximul (28 de state cu peste 500 milioane de oameni), moneda euro tindea sa inlocuiasca dolarul in tranzactiile internationale, totul era un succes deplin. Si evident ca popoarele statelor membre erau atinse de un euro-fanatism fervent.

In plus, Occidentul democratiilor liberale era pe cale sa creeze un spatiu comun prin semnarea unui tratat transatlantic de comert si investitii, care ar fi dat sens economic unui parteneriat militar verificat in timp.

"Furtuna perfecta"

Din senin, "furtuna perfecta" a aparut pe pamant, iar noul Imperiu Bizantin s-a trezit sub conducerea ...citeste mai departe despre "Stafia reformei Uniunii Europene" pe Ziare.com

#Juncker Europa viteze, #summit Roma Europa doua viteze , #Stiri International