Statele baltice ridica garduri la granita cu Rusia. Kremlinul le acuza de razboi psihologic

Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 22:44
1017 citiri
Statele baltice ridica garduri la granita cu Rusia. Kremlinul le acuza de razboi psihologic
Foto: Arhiva Pixabay

Cele trei state baltice - Lituania, Letonia si Estonia - ridica la granitele lor cu Rusia sau cu aliata acesteia din urma, Belarus, garduri de sarma ghimpata si dotate cu echipamente video sofisticate.

Masura nu este insa luata impotriva vreunei agresiuni ruse de care aceste tari se tem si pe care oricum astfel de obstacole nu ar putea s-o opreasca, ci pentru a opri imigratia ilegala si contrabanda, demers calificat insa de Kremlin drept o "parte a unui plan de razboi psihologic impotriva Rusiei", scrie luni publicatia spaniola ABC.

Dupa ce aproape a terminat ridicarea unui gard inalt de doi metri de-a lungul celor 137 de kilometri ai granitei sale cu Rusia, Letonia se pregateste sa inceapa o constructie similara pe cei 120 de kilometri ai sectorului de frontiera terestra cu Belarus, alti 53 de kilometri fiind frontiera naturala delimitata pe rauri sau lacuri, ridicarea acestui al doilea gard urmand sa se incheie in 2020 si va avea un cost estimat de 10,5 milioane de euro.

"Inainte se credea ca migratia era doar o problema a tarilor din sudul Europei, dar acum aceasta ne afecteaza si pe noi", a declarat ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, referindu-se la numarul tot mai mare al migrantilor din Orientul Mijlociu si Asia care cauta rute alternative pentru a ajunge in Europa Occidentala, inclusiv prin nordul continentului.

Din aceleasi motive si Lituania a decis sa ridice un gard la frontiera cu enclava rusa Kaliningrad si ia in calcul un altul la frontiera cu Belarus. "Un astfel de gard nu va opri tancurile sau militarii, dar va face mult mai dificila trecerea ilegala a frontierei si da populatiei noastre o anumita liniste si senzatia de securitate", a explicat ministrul lituanian de Interne, Eimutis Misiunas.

Frontiera Lituaniei cu enclava rusa Kaliningrad are o lungime de 266 de kilometri, dar gardul va fi ridicat pe un sector de doar 30 de kilometri. Insa frontiera sa cu Belarusul are 678 de kilometri, fapt ce ar face dificila ridicarea unui gard pe toata aceasta lungime.

Cat despre Estonia, aceasta a decis de mult timp sa ridice un gard de sarma ghimpata de-a lungul celor 90 de kilometri ai frontierei sale terestre cu Rusia, insa constructia avanseaza lent si inregistreaza intarzieri fata de planul initial ce prevedea terminarea gardului anul acesta, noul termen estimat fiind acum anul 2020.

Intrebat despre aceste masuri, un consilier din cadrul presedintiei ruse, Bogdan Bezpalko, a descris gardurile ridicate de cele trei s ...citeste mai departe despre "Statele baltice ridica garduri la granita cu Rusia. Kremlinul le acuza de razboi psihologic" pe Ziare.com

#state baltice gard granita Rusia migranti , #Stiri International