Statele UE, somate de Comisia Europeana sa incheie urgent acorduri pentru debarcarea migrantilor

Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 19:27
837 citiri

Comisia Europeana le-a cerut marti statelor membre ale UE sa incheie de urgenta acorduri prin care sa faciliteze debarcarea migrantilor care traverseaza Mediterana pentru a ajunge in Europa.

Reactia survine dupa ce o nava cu circa o suta de migranti la bord a fost intoarsa din drum de catre autoritatile libiene in urma refuzului Italiei si Maltei de a o primi, fapt care a starnit proteste din partea unor ONG-uri, transmite agentia EFE.

"Pozitia Comisiei Europene este cunoscuta. Ceea ce ne trebuie urgent sunt acorduri predictibile pentru a asigura ca debarcarile persoanelor salvate se pot desfasura in siguranta", a indicat la conferinta de presa zilnica purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

El a adaugat ca "toti actorii, inclusiv ONG-urile, trebuie sa respecte regulile si sa aplice instructiunile autoritatilor de coordonare in operatiunile de cautare si salvare" pe mare.

Reactia Comisiei Europene survine dupa ce o nava comerciala sub pavilion Sierra Leone a fost trimisa luni de Libia in ajutorul unei ambarcatiuni cu migranti ce trimisese un mesaj SOS centrelor de coordonare pentru operatiunile de salvare ale Italiei si Maltei, dar acestea au cerut echipajului navei cu migranti sa se adreseze Libiei, intrucat ambarcatiunea se afla in apele teritoriale libiene.

In final, cei circa o suta de migranti au fost transportati in portul libian Misrata, actiune calificata de mai multe ONG-uri ca fiind o incalcare a drepturilor omului.

In acelasi timp, o nava a ONG-ului german Sea Watch, care a salvat sambata 46 de migranti pe Mediterana, inca asteapta sa fie primita intr-un port european, dupa ce a fost refuzata de Italia si Malta.

Cu doua saptamani in urma, o nava a aceluiasi ONG a primit in final acordul autoritatilor din Malta sa debarce pe aceasta insula grupul de 32 de migranti pe care ii avea la bord numai dupa ce Germania, Franta, Portugalia, Irlanda, Romania, Luxemburg, Olanda si Italia au acceptat sa preia acesti migranti impreuna cu altii salvati de nava unui alt ONG german sau aflati deja in Malta.

Aproape 500 de migranti care au incercat in ultimele zile sa ajunga in Europa au fost debarcati inapoi in Libia dupa ce Italia si Malta au refuzat sa-i primeasca, decizie ce a starnit de asemenea proteste din partea ONU, care a cerut statelor europene sa permita debarcarea migrantilor in porturile lor sigure, nicidecum in Libia, unde ei risca sa ajunga in centre de detentie.

"Niciun migrant sau refugiat salvat ...citeste mai departe despre "Statele UE, somate de Comisia Europeana sa incheie urgent acorduri pentru debarcarea migrantilor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acorduri UE debarcare migranti , #Stiri International