Statele Unite nu pot cobori dobanda de referinta

Luni, 23 Iunie 2008, ora 10:32
1042 citiri
Statele Unite nu pot cobori dobanda de referinta

Banca centrala americana, Federal Reserve, nu poate cobori pentru moment dobanda de politica monetara, avand in vedere pretul ridicat al petrolului si evolutia inflatiei, a declarat pentru cotidianul La Repubblica economistul sef din cadrul agentiei de rating Moody's, John Lonski, potrivit Reuters."Pentru a stimula o revenire a economiei, este necesara o noua reducere a dobanzilor, insa Federal Reserve nu isi permite sa ia aceasta masura pentru moment", a spus Lonski intr-un interviu publicat, luni, in sectiunea economica a publicatiei.


"Cum poate cobori dobanda cu pretul petrolului la acest nivel, cu amenintarile inflationiste si cu dolarul ce continua sa se deprecieze?", a mentionat Lonski.


Acesta a sugerat ca Federal Reserve si Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa-si coordoneze actiunile. "BCE ar proceda in mod rational daca ar putea evita majorarea dobanzii". Lonski a adaugat ca piata ipotecara din Statele Unite nu a incheiat procesul de prabusire.


"Conditiile unei reveniri a pietei ipotecare nu se arata nici macar in viitorul indepartat", a adaugat economistul, subliniind ca "criza nu s-a incheiat inca".


"Nimeni nu va risca sa cumpere o casa nicaieri in Statele Unite, in special pentru ca eventualii cumpararori cred ca daca mai asteapta o vor obtine la un pret mai redus. Intr-un an, acea locuinta ar putea pierde inca 10-15% din valoare", a adaugat Lonski.