"Statele Unite nu vor intra niciodata in incapacitate de plata"

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 22:37
1343 citiri
"Statele Unite nu vor intra niciodata in incapacitate de plata"

Statele Unite (SUA) nu vor intra niciodata in incapacitate de plata, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, in pofida negocierilor dure din Congres pentru cresterea plafonului de indatorare a statului, potrivit Mediafax. 

"Sa spun foarte clar: Tara aceasta nu va intra niciodata in incapacitate de plata. Congresul va face ceea ce a facut intotdeauna, adica va aproba plafonul de indatorare.

Asa ca planul nostru este ca legislativul sa aprobe cresterea indatorarii, planul de rezerva este tot acesta, iar rezerva rezervei la fel", a spus Geithner, intr-un interviu acordat portalului Politico.

Intrebat daca afirmatia inseamna ca executivul SUA nu are un plan de urgenta, Geithner si-a reafirmat increderea ca legislativul nu va permite ajungerea la colaps.

SUA au atins la inceputul saptamanii trecute nivelul maxim de indatorare stabilit de Congres la 14.294 miliarde de dolari si au recurs la fondurile federale de pensii pentru a nu intra in blocaj financiar.

Folosirea fondurilor de pensii face parte din seria de masuri pe care Trezoreria le poate folosi astfel incat sa-si poata onora in continuare obligatiile financiare, inclusiv datoriile.

Trezoreria SUA a avertizat, insa, ca va ramane fara spatiu de manevra pana la 2 august daca executivul si legislativul nu vor ajunge la un acord asupra indatorarii. 

#incapacitate plata, #statele unite, #sua, #sua incapacitate plata, #trezorerie , #Stiri International