Statul Islamic a pierdut jumatate din Raqqa, orasul considerat capitala califatului

Joi, 27 Iulie 2017, ora 11:10
1144 citiri

Alianta de combatanti kurzi si arabi, sustinuta de SUA, a alungat Statul Islamic din jumatate din Raqqa, bastionul sirian al gruparii jihadiste, in mai putin de doua luni de cand a intrat pentru prima oara in acest oras, a anuntat miercuri organizatia neguvernamentala Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Totodata, potrivit OSDO, 29 de civili au fost ucisi in urma raidurilor aeriene ale coalitiei.

"Fortele democratice siriene (FDS) controleaza in prezent 50% din orasul Raqqa, in pofida rezistentei acerbe din partea Statului Islamic", a afirmat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, citat de AFP.

FDS au declansat in urma cu opt luni o ofensiva majora in vederea cuceririi Raqqa, unde au intrat in data de 6 iunie, preluand controlul asupra mai multor cartiere si apropiindu-se treptat de centrul orasului.

Aceasta operatiune este sprijinita de avioane ale coalitiei internationale antijihadiste, conduse de SUA, in timp ce militari din fortele speciale americane ajuta FDS in acest oras din nordul Siriei.

Citeste si Americanii anunta o mutare importanta impotriva Statului Islamic in capitala RaqqaMoment important in lupta cu Statul Islamic: este atacata in forta Raqqa, cartierul general al gruparii teroriste

Miercuri, 29 de civili, intre care "cel putin opt copii", si-au pierdut viata intr-o serie de raiduri aeriene ale coalitiei la Raqqa, potrivit directorului OSDO.

Jihadistii opun o rezistenta acerba, recurgand la bombe, dispozitive explozive capcana si drone echipate cu incarcaturi explozive. Ei hartuiesc civilii prinsi in mijlocul luptelor, amenintandu-i pe cei care incearca sa fuga din Raqa.

La mijlocul lunii iulie, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) declarase ca rezervele de apa, medicamente si alte produse de prima necesitate s-au diminuat in oras. Situatia umanitara "se deterioreaza rapid", avertizase acesta.

Coalitia antijihadista mai are "multe de facut" in Siria, chiar si dupa alungarea Statului Islamic din Raqqa, a recunoscut comandantul adjunct al coalitiei, generalul Ruptert Jones.

Potrivit ONU, intre 20.000 si 50.000 de oameni sunt in continuare blocati la Raqqa.

Statul Islamic a cucerit orasul in 2014 si controleaza o buna parte din provincia cu acelasi nume in Siria. ...citeste mai departe despre "Statul Islamic a pierdut jumatate din Raqqa, orasul considerat capitala califatului" pe Ziare.com

#Statul Islamic pierde Raqqa , #Stiri International