Statul Islamic, numar record de atentate: Cum si de ce si-a schimbat tactica

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 15:37
1012 citiri
Statul Islamic, numar record de atentate: Cum si de ce si-a schimbat tactica
Foto: Captura video YouTube

Statul Islamic se face vinovat de mai multe atentate decat oricand, iar motivul este ca se vede incoltit si pierde teren in Siria si Irak.

Cresterea numarului atacurilor este una semnificativa - de la 61 de operatiuni in decembrie 2015 la 132 in noiembrie 2016, arata un raport recent.

In ultima perioada, gruparea terorista s-a concentrat mai mult pe atacuri de tip kamikaze, iar tintele au fost din randul armatei, mai degraba decat civilii, arata The Independent, care citeaza Reuters.

Tocmai asta diferentiaza Statul Islamic de Al-Qaida, atacurile primei grupari au mai des tinte militare si nu civili, declara autorul raportului, Charlie Winter, din partea International Centre for Counter-Terrorism (ICCT). 80% dintre cele 900 de atacuri sinucigase lansate anul trecut au avut tinte militare.

Numai in luna ianuarie a acestui an au fost 11 atacuri de tip kamikaze, cele mai multe in Irak.

Winter, care este si profesor la Centrul pentru studiul radicalizarii in cadrul King's College London, sustine ca au fost cel putin 923 de operatiuni ale Statului Islamic in perioada decembrie 2015 - decembrie 2016. Iar acest trend va continua si in perioada urmatoare, avertizeaza el.

Cele mai multe dintre atacurile gruparii teroriste au implicat masinile-capcana. Uneori, era folosit si un lunetist. In restul cazurilor a fost folosita vesta incarcata cu explozibil.

Gruparea a utilizat cel mai des vehicule 4X4 in atacurile sale. Adesea, acestea sunt modificate din fabrica, pentru a fi mai rezistente, inclusiv la nivelul caroseriei. Se foloseste geamul anti-glont, pentru ca persoana care duce masina la locul atentatului sa nu fie ucisa inainte de a ajunge la destinatie.

Sunt folositi multi copii, iar autorii atacurilor sunt cel mai adesea din afara Irakului si Siriei, cel mai probabil din tari ca Tadjikistan, Arabia Saudita, Maroc, Tunisia si Rusia.

Faptul ca foloseste mai degraba kamikaze e o dovada ca Statul Islamic nu are capacitate militara, nu dispune de alte resurse, spun expertii. Un atac de tip kamikaze nu presupune o cantitate mare de explozibil sau arme sofisticate.

Asta nu inseamna insa ca Statul Islamic nu incearca sa-si upgradeze arsenalul. Recent, un australian a fost arestat pentru ca ajuta gruparea sa-si dezvolte propria tehnologie de lansat rachete.

Citeste si cum companii din 20 de state, printre care si Romania, sunt implicate in lantul de aprovizionare cu componente care ajung in explozibilii Statului Islamic. ...citeste mai departe despre "Statul Islamic, numar record de atentate: Cum si de ce si-a schimbat tactica" pe Ziare.com

#Stat Islamic atacuri, #Stat Islamic diferenta Al Qaida, #Stat Islamic tipar atentate, #Stat Islamic raport 2017 , #Stiri International