Statul Islamic sustine ca niciun luptator al sau n-a murit dupa lansarea "mamei tuturor bombelor"

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 20:46
2717 citiri
Statul Islamic sustine ca niciun luptator al sau n-a murit dupa lansarea "mamei tuturor bombelor"
Foto: Captura video (arhiva)

Jihadistii Statului Islamic au dezmintit bilantul deceselor anuntat de autoritatile afgane dupa lansarea uriasei bombe MOAB asupra unor presupuse tuneluri ale gruparii teroriste din provincia Nangarhar, situata in apropiere de granita cu Pakistan.

"Sursele din securitate neaga pentru agentia Amaq ca au existat morti sau raniti in atacul american de ieri (joi - n.red.) din Nangarhar, in care s-a utilizat GBU-43/B", se arata intr-un comunicat transmis agentiei afiliate Statului Islamic.

Anterior, autoritatile afgane au anuntat ca 36 de presupusi jihadisti si-au pierdut viata dupa lansarea "mamei tuturor bombelor" in provincia Nangarhar.

Comandantul armatei SUA din Afganistan a catalogat drept pur tactica decizia de a lansa cea mai mare bomba non-nucleara in provincia Nangarhar.

"Aceasta a fost arma corecta pentru tinta corecta", a declarat generalul John Nicholson la o conferinta de presa de la Kabul.

MOAB este numita "mama tuturor bombelor", fiind cea mai mare bomba non-nucleara lansata de armata americana in timpul unei operatiuni militare.

Bomba a fost lansata de o aerovana MC-130, care apartine Comenzii de Operatiuni Speciale.

Este pentru prima data cand o asemenea bomba este utilizata pe campul de lupta, munitia fiind dezvoltata in timpul razboiului din Irak.

Intre timp, un purtator de cuvant al ministerului afgan de Aparare a sustinut ca lansarea bombei a fost necesara pentru ca respectivul complex de tuneluri era extrem de greu de patruns si ajungea la o adancime de 40 de metri in provincia Nangarhar.

Oficialii afgani ai Ministerului Apararii au mai precizat ca niciun civil nu a fost afectat de explozie, insa fostul presedinte Hamid Karzai a condamnat atacul drept unul brutal si inuman.

Atacul a fost dus la indeplinire in coordonare cu Guvernul afgan, iar cele doua parti au avut mare grija ca niciun civil sa nu fie afectat.

Atat satenii afgani, cat si cei pakistanezi au descris groaza pe care au simtit-o atunci cand satele lor au inceput sa se cutremure puternic dupa lansarea MOAB.

Statele Unite sustin ca exista intre 600 si 800 de jihadisti ai Statului Islamic in Afganistan, iar cei mai multi dintre acestia sunt concentrati in Nangarhar.

#luptator Statul Islamic mama tuturor bombelor, #mama tuturor bombelor lansata Afganistan, #SUA lansat MOAB Afganistan , #Stiri International