Stiinta datelor, profesia viitorului. Supranumiti "unicorni", specialistii sunt vanati in toata lumea

Luni, 11 August 2014, ora 16:30
7812 citiri
Stiinta datelor, profesia viitorului. Supranumiti "unicorni", specialistii sunt vanati in toata lumea

Chris Farrell, doctor in astrofizica, analizeaza in prezent date la compania Yelp si a devenit un specialist in stiinta datelor, functie care nici nu exista in urma cu trei ani, dar de care, astazi, au nevoie toate companiile de Internet care se respecta.

Specialistii in acest domeniu nou au capacitatea de a extrage si a interpreta datele furnizate de miliardele de clicuri de pe Internet.

"Acestia sunt numiti 'unicorni'", deoarece combinatia de competente ceruta este foarte rara, a spus Jonathan Goldman, de la LinkedIn, care a dezvoltat butonul "People You May Know", se arata intr-un articol publicat de The Wall Street Journal.

Candidatul ideal trebuie sa aiba mai mult decat competentele traditionale de cercetare de piata, spun angajatorii, respectiv capacitatea de a gasi modele in milioanele de date provenite de la diferite surse, pentru a deduce din acestea modul in care se comporta clientii si pentru a scrie modele statistice care sa declanseze anumite comportamente.

La magazinul online Etsy Inc, de exemplu, un doctor in biostatistica, ce a petrecut multi ani in cercetarea datelor privind primele semne ale aparitiei cancerului la san, dezvolta un model statistic necesar pentru a afla ce termeni sunt folositi de oameni cand cauta pe site-ul companiei detalii despre o noua moda vazuta pe strada.

Un doctor in matematici aplicate de la Yelp a transformat cercetarile sale privind cartografierea genomului intr-un produs utilizat de echipa de publicitate a companiei. Acelasi algoritm de cartografiere a genomului este folosit acum pentru a masura efectul asupra consumatorilor, atunci cand se fac mai multe schimbari in continutul online.

"La Yelp pot fi facute experimente care sa aiba efect asupra a sute de milioane de oameni. O mica schimbare pe site-ul Yelp, impact mare", a declarat Scott Clark, cel care a proiectat algoritmul genomului-cartografiere.

Cateva astfel de experimente au declansat alarme. Facebook a fost, recent, in centrul atentiei in urma unui experiment prin care a incercat sa manipuleze emotiile oamenilor prin modificarea continutului fluxurilor de stiri.

Cererea de "data scientist", foarte mare in piata

Salariile celor care ocupa acest tip de posturi, cu experienta de numai doi ani, se pot situa intre 200.000 de dolari si 300.000 de dolari pe an, conform companiilor de recrutare.

Cei care pot bifa experienta in "data science" pe profilul de pe LinkedIn pot primi pana la "100 de e-mailuri pe zi de la companii de recrutare", a spus Josh Sullivan de la firma de consultanta Booz Allen Hamilton Holding.

Forta de munca pentru acest tip de posturi are un deficit foarte mare, deficit care se reflecta in numere. Pe mai multe site-uri cu locuri de munca sunt in prezent 24.000 - 36.000 de astfel de posturi, iar conform informatiilor din piata, anul trecut au fost putini candidati pentru aceste posturi.

In 2012, in SUA au fost acordate 2.500 de titluri de doctori in statistica, biostatistica, fizica particulelor si stiinta computerelor, iar anul trecut, tot mai multe universitati au anuntat ca au cursuri pentru aceste domenii, in incercarea de a acoperi deficitul de forta de munca.

#data science, #analiza date, #locuri de munca , #Stiri International