SUA acuza Rusia ca dezvolta arsenalul atomic, fabricand inclusiv o drona subacvatica termonucleara

Duminica, 04 Februarie 2018, ora 09:58
1131 citiri

Rusia dezvolta arsenalul atomic, incercand sa produca inclusiv o torpila subacvatica, intercontinentala, autonoma si invizibila pe radare, care poate transporta ogive termonucleare, acuza Administratia Donald Trump.

"Rusia considera Statele Unite si Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) drept principalele amenintari la adresa actualelor sale ambitii geopolitice", anunta Departamenul american al Apararii in raportul intitulat "Evaluare a Situatiei Nucleare".

"Agentia americana pentru Informatii Militare (DIA) estimeaza ca Rusia detine in prezent un arsenal de 2.000 de bombe nucleare nonstrategice, inclusiv rachete cu raza scurta de actiune, bombe neghidate si dispozitive antinavale care pot fi lansate de bombardiere cu autonomie medie. De asemenea, DIA estimeaza ca Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin si torpile", precizeaza raportul.

Specialistii Pentagonului confirma, pentru prima data, ca Rusia "dezvolta o noua torpila subacvatica, intercontinentala, cu ogive atomice si cu propulsie nucleara".

Cunoscut in limba engleza sub denumirea "Sistemul oceanic multirol Status-6", programul este descris de oficiali americani ca fiind practic o drona subacvatica ce poate parcurge mii de kilometri pentru a distruge orase ori baze militare situate in zone de coasta. La detonare, dispozitivul genereaza contaminare radioactiva pe suprafete mari.

Conform unor specialisti, o astfel de torpila poate transporta o bomba nucleara de o mie de ori mai mare decat cea folosita de Statele Unite pentru distrugerea orasului japonez Hiroshima.

In contextul amenintarilor reprezentate de Rusia, Pentagonul va face investitii de miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului atomic, argumentand ca sunt necesare capabilitati de disuasiune.

Citeste mai departe despre "SUA acuza Rusia ca dezvolta arsenalul atomic, fabricand inclusiv o drona subacvatica termonucleara" pe Ziare.com.

#SUA Rusia arme nucleare, #Rusia arsenal nuclear , #Stiri International